Siirry suoraan sisältöön

Palvelujen liikevaihdon kasvu

Olisiko tilastokeskuksen julkaisemien lukujen valossa odotettavissa entistäkin parempaa suomalaista tulevaisuutta palvelujen liiketoimintakategoriaan? Nimittäin tilaston mukaan palvelujen liikevaihto kasvoi marras-tammikuussa jopa 4 prosenttia viime vuodesta.  Mainittakoot, että palvelussa ei ole mukana kaupan aloja.

Tilastokeskuksen 13.4.2016 julkaistuksen mukaan nopeimmin kasvoi hallinto- ja tukipalvelut 7,9%. Alatoimialoista suurin hyppäys parempaan oli työllistämispalveluilla 16,6 prosentin kasvupyrähdyksellä. Samoin turvallisuususpalveluiden kasvu oli isohko 13,9%.

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008)

Paltan pääekonomisti Matti Paavonen kommentoi lukuja ”…Henkilöstövuokrauksen kasvun on sikäli positiivinen merkki, että usein henkilöstövuokraus kääntyy kasvuun ennen muun talouden käännettä.”

Mielenkiintoista! Kieliikö tämä siitä, että yrityksillä on kasvupotentiaalia nähtävillä, mutta ehkä hieman epävarmana, jolloin erilaiset palvelujen ulkoistukset ja henkilöstövuokrausratkaisut ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto lähteä liikkeelle ja kohti kasvua. Sillä pystytään nopeasti ja varsin kustannustehokkaasti ratkaisemaan lyhyellä ajalla kasvun aiheuttamat haasteet ja muokkaamaan toimintaa joustavasti. Monesti huomattavasti joustavammin ja keveyemmällä hallinnolla kuin oman työvoiman kautta.

Toinen vaihtoehto eikä edellä olevaa poissulkeva on, että vuokrauksella tai ulkoistuksella raivataan tilaa siihen omaan ydinbisnekseen, keskitytään siihen, mikä on strategian ytimessä ja haetaan luotettavalta ulkoistuskumppanilta ratkaisut muihin osa-alueisiin tehokkaasti ja joustavasti. Sekin erinomaisen käyttökelpoinen tapa toimia niin kasvuaikana kuin muutenkin.

Yksityisten palvelujen merkitys Suomen kansantaloudelle on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Paltan tietojen mukaan yksityisten palvelujen osuus Suomen kokonaistuotannosta on tällä hetkellä 40 % kun se esimerkiksi 1980-luvun alussa oli vain nejännes. Yksityiset palvelut ovat 2000-luvulla luoneet Suomeen 200 000 uutta työpaikkaa! Palvelualoilla on syntynyt 150 000 alle 10 hengen yritystä, jos jokainen työllistäisi näistä YHDEN henkilön lisää, nousisi Suomen työllisyysaste 3,7% yksikköä.

 

Ja itseasiassa tätä kirjoittaessani huomasin uusimmat luvut samasta tilastosta, tässä päivättynä 12.5.2016:

Palvelualojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008)

Ollaan siis ylpeitä siitä, että edustamme palvelualoja – kasvava liiketoimintalue ja hyvät tulevaisuuden näkymät! Hymyä ja energiaa!