Siirry suoraan sisältöön

Toimitusjohtajan työsuhde-etu

Nimeä merkittävin työsuhde-etu, mitä toimitusjohtana Sinä vaatisit itsellesi? En taida olla väärässä, jos väitän, että sieltä nousee esiin tuhti kuukausipalkka ja muikea vuosibonus, käsittämättömän kovat irtisanomisajan palkat sekä vielä komea työsuhdeauto? Entäpä, jos väitän, että kaikista tärkein työsuhde-etu pitäisi olla toimiva ja hyvä hallitus, hallituksen puheenjohtaja etunenässä? Näin väitän ja olen vielä ihan tosissani. Miksi ihmeessä?

Toimitusjohtajan tärkein tuki tulee hallitukselta ja erityisesti hallituksen puheenjohtajalta. Ilman sitä on vaikea onnistua ja innostua, viedä laivaa ja sen arvokasta lastia kohti oikeaa satamaa onnistuneesti. Kuten ennenkin on tullut todettua, hallituspäivä pitäisi olla toimitusjohtajan ja koko hallituksen kuukauden paras päivä! Hyvä ryhmädynamiikka, asiaan hyvin valmistautuneet ja paneutuneet ihmiset, asiaosaaminen, rikas ja monimuotoinen keskustelu synnyttää lopulta parhaat päätökset – se on kaikkien etu. Voiko tätä enempää myöskään toimitusjohtaja työantajaltaan vaatia onnistuakseen tehtävässään?

Hyvä ryhmädynaamiikka – mitä se on? Toimitusjohtajan näkövinkkelistä katsottuna se on avoin ja luottamuksellinen ilmapirii, jossa on helppo käydä keskustelua mistä tahansa asiasta. Piikittely, nakittaminen ja turhan päiväinen jaarittelu ja jossittelu ei edesauta ketään. Jokainen meistä varmasti tunnistaa sen, miten informaatiota saattaa jäädä pimentoon, jos epäilee vastaanottajien suhtautuvan asiaan ei toivotulla tavalla. Ja jokainen meistä tunnistaa myös sen, että hyvässä ilmapiirissä on huippua paiskia duunia, tehdä vaikeitakin päätöksiä! Se perusoletus toimii yllättäen myös hallituksessa.

Toimitusjohtajan näkökulmasta katsottuna yksikin hallitusjäsen, joka ei ehdi valmistautua asiaan tai ei ehdi paikalle, on täysin …hmm.. turha jäsen. Ei sellaisesta ole kenellekkään hyötyä, hallitusjäsen statukselle pitää antaa arvoa ja se pitää omalla toiminnallaan lunastaa. Hallitusjäsenen tulee tutustua etukäteen jaettuihin materiaaleihin, paneutua asiasisältöön, muodostaa oma kantansa ja rohjentua se myös esittää silloin, kun on asiasta keskustelun aika. Ei jossitella jälkikäteen. Tätä mielipiteen esittämistä, kannanottoa ja rohkeaakin näkökulmaa kaipaa myös toimitusjohtaja, vain sitä kautta voidaan muodostaa paras mahdollinen päätös! Tämä tuottaa varmasti parhaat eväät toimitusjohtajalle jalkauttaa strategiaa ja erilaisia syntyneitä päätöksiä organisaatiossa eteenpäin.

Kaiken tämän päällä on tietysti hyvä puheenjohtaja, joka omalla persoonallaan ja taidoillaan pitää hallitustyöskentelyn ruodussa, tukee ja myös tsemppaa toimitusjohtajaa työssään. Puheenjohtajalla on myös muita tehtäviä, mutta tällä kertaa katsonkin asiaa vain toimitusjohtajan silmin.

Kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että TÄMÄ on se tärkein toimitusjohtajan työsuhde-etu! Sehän on periaatteessa kirjoitettu osakeyhtiölakiin, mutta sieltä puuttuu adjektiivit ja toiminnan kuvaukset – ehkä ne tulisikin pyytää jokaisen lisäämään toimitusjohtajasopimukseen!

Ps. Paltan syyskokouksesta juuri kotiutuneena onkin pakko mainita, että kaksi vuotta Paltan hallitusta luotsannut puheenjohtaja Veli-Matti Mattila on ollut erinomaisen taitava puheenjohtaja – näin hallitusjäsenen suunnalta asiaa arvioivana. Hän on ollut aina asiaan vihkiytynyt ja innostunut, erittäin taitava sosiaalisilta taidoiltaan ja samalla auktoritäärinen! On ollut mieluisaa seurata hänen työskentelyään nämä kaksi vuotta. Nyt pj:n pallille astuu vähintäänkin yhtä kokenut Pekka Vauramo, joten eiköhän Paltan hallitustyöskentely edelleen säilytä kovan luokan ammattimaisen otteen! On hienoa olla mukana!