Siirry suoraan sisältöön

Kasva tai kuole!

Kasva tai kuole. Raaka fakta. DIF:n julkaisusta luin, että kaikesta kasvuhakuisuus pöhinästä huolimatta vain seitsemän prosenttia pk-yrityksistä haluaa kasvaa. Seitsemän prosenttia. Tuntuu käsittämättömän mitättömältä luvulta. Suomesta puuttuu mitä ilmeisemmin kunnianhimo, rohkeus ja kasvuhalukkuus johtajilta sekä omistajilta. Eletään mieluummin tasaisessa tahdissa, vaikka vähän kituutellen kuin tehdään suuri hyökkäys kohti markkinavaltausta joko orgaanisesti kasvaen tai yritysostojen kautta. Laiskuutta? Osaamattomutta?  Vai mistä muusta voi olla kyse? Rahoitusalalla toimivat ammattilaiset ovat antaneet ymmärtää, että rahoitusta kyllä löytyy, jos on kyvykkyyttä ja halukkuutta sekä järkevä ja uskottava kasvupolku.

Mistä kasvu lähtee liikkeelle? Omistajien tahtotilasta. Omistajilla pitää olla rohkeutta nähdä kasvupotentiaalia, uskoa sen toteutumiseen. Omistajat antavat luvan lähteä liikkeelle, syntyy lupa valloittaa markkinat. Mitä suurempi usko omistajilla on, sen varmempi organisaation kyky vastaanottaa kasvutavoitteet.

Tämän jälkeen kasvuun uskova ja hyvin valmistautunut hallitus tukee kasvustrategiassa rohkeaa ja riskinottokykyistä kasvuhakuista toimitusjohtajaa. On syytä huomioida, että kasvuhakuinen yritys tarvitsee myös kyvykkään hallituksen. Rakennetaan toimitusjohtajalle aktiivinen ja toimiva johto, jolla on valmius rakentaa kasvuorganisaatiota, luoda sellainen yrityskulttuuri, jossa markkinoiden valtaus on mahdollista, organisaatio joka pystyy vastaanottamaan kasvun tuomat haasteet. Kasvu on aina haasteellista, se sekoittaa hetkeksi organisaation normaalirytmin, murtaa päivirutiinit ja totutut tavat sekä prosessit, johdon pitää olla hereillä, jotta pahimmilta karikoilta vältytään.

On selvää, että myynti- ja markkinointiketju on hiottava terävään kuntoon ja tuotantokapasiteetti vastaamaan kasvun haasteita. Tämän yhtälön pitää toimia, muuten saliin astuu uusia asiakkaita tuvan täydeltä eikä keittiö pysty tuottamaan myytävää tuotetta tai päinvastoin – sali on tyhjillään ja keittiöstä puskee ainutkertaisen laadukasta tavaraa suoraan roskiin. Haasteellinen ketju tasapainoilla – johtoryhmän tärkeä tehtävä löytää tähän hyvä ja saumaton yhteistyö!

Kasvussa kriittistä on myös talouden tarkka seuranta ja kassavirran ammattitaitoinen ennakointi sekä tarpeen niin vaatiessa ajoissa rahoitus kuntoon. Ja koko henkilöstö pitää saada uskomaan kasvuun, kokemaan, että se on mahdollista onnistuneella suorituksella, jossa jokaisen tekeminen on tärkeä askel suuressa matkassa. Henkilöstön mukaan ottaminen, motivaation rakentaminen ja onnistumisista viestiminen – se on tärkeimmistä avaimista tärkein!

Kasva tai kuole! Se on viisaus, jota jokaisen omistajan, hallitusjäsenen ja johtajan tulee pohtia! Mikä on sinun kasvutarinasi?

1 kommentti artikkeliin “Kasva tai kuole!”

Kommentointi ei ole käytössä.