Siirry suoraan sisältöön

Ajattelisitko toisin ellet pelkäisi?

”Minä näen maailman realistisena ja oikein, te muut sen sijaan näette ja ajattelette itsestään selvyydestä aivan kummallisesti.”

Mitä tarkoittaa avoin ajattelumaailma, uskomuksista vapaa tai vaikkapa utelias ja rohkea kokeilemaan? Olenko minä aidosti avoin mielipiteille, jotka poikkeavat omistani? Suhtaudunko erilaisiin ajatuksiin ja kannanottoihin tyrmäävän jyrkästi vai uteliaan kiinnostuneesti? Kerronko mielipiteeni, jos se poikkeaa muista? Toiminko siten, että reviirini on avoin mielipiteille?

”Ajattelisitko toisin ellet pelkäisi?” Minusta erinomaisen hyvä kysymys, jonka filosofi Maija-Riitta Ollilla kysyi eilen eräässä seminaarissa. Huomasin pohtivani kysymystä vielä illalla myöhään ja aamulla ensimmäisenä. Onko siis pelko suurin yksittäinen tekijä, joka johdattaa ajatusten vangiksi, rajoittaa kykyä suhtautua uuteen tai erilaisuuteen uteliaan kiinnostuneesti? Voiko pelon voittaa, jos ympäristö ja olosuhteet ovat turvallisia ja luottamusta herättäviä? Toiminko toisin, koska pelkään ympäristön reaktioita? Ummistan silmäni koska en halua nähdä sitä mitä näen? Olenko mieluummin hiljaa, koska en halua herättää ristiriitaisia tunteita? Tyrmään, koska uteliaisuuteni ei ylitä pelkoa muutoksesta. Pelkään, suojelen itseäni tai muita.

Tälläinen toiminta rajoittaa uudistumista ja uuden ajattelun syntymistä. Ajatusten runsaus, avoin vuorovaikuttaminen ja rohkeus kertoa juuri se oma mielipiteensä muodostaa alustan muutokselle. Yhden ihmisen mielipide, ehkä myös voimakas, vankkumaton ja paikallaan pysyvä, ei rakenna tulevaisuutta – se on pikemminkin menneisyyden alku. Työelämä on täynnä haasteita, tarpeita muuttua ja löytää uudet keinot ratkaista uudenlaiset ongelmat. Työelämä kompleksoituu entisestään. Se jos mikä vaatii kyvykkyyttä ja tahtoa kohdata erilaisia ajatuksia, kuunnella, herätellä, luovia ja noukkia ne parhaimmat yhteen kekoon. Erilaisten ajatusten runsaus on ennenkaikkea rikkaus, ei umpiniskaisten kollegoiden sananhelinää, ei vallantaistoa eikä riidan haastoa.

Se vaatii jokaiselta vuorovaikutustaitoja, rohkeutta, mukautumista ja sopeutumista. Ajattelisitko toisin ellet pelkäisi?