Siirry suoraan sisältöön

Miten sinne hallitukseen mennään?

Erityisesti innokkaat ja energiset nuoret, vasta työelämän alkutaivalta tekevät henkilöt ovat kysyneet minulta tiukan kysymyksen: ”Miten sinne hallitukseen pääsee?”. Se onkin hyvä kysymys! Ei ole yhtä simppeliä ohjetta, jota tiukasti noudattamalla hallitukseen ”pääset”. Hallituksiin ei niin vaan kävellä sisään, aktiivisesti on itseään tuotava esille ja myytävä, jos sen ovet haluat saada avatuksi! Kerron oman tarinani, siinä olkoon yksi kokemukseen perustuva vastaus muiden joukossa.

Kun mietin omaa hallitustyöhistoriaani, huomaan, että jo aivan nuoresta alkaen olen ollut luottamustehtävissä mukana aktiivisesti omien harrastusteni kautta. Olen ollut eri koirayhdistyksissä hallituksen jäsenenä, puheenjohtajana, aktiivisena järjestäjänä tapahtumissa ja niin edelleen. Koen, että olen aktiivisesti antanut yhdistyksille ja sen jäsenistölle aikaani, osaamistani ja tehnyt sen täysin omasta tahdostani, pyyteettömästi. Se on selkeästikin ollut minulla verissä – halu auttaa, halu tehdä jotain yhteisen tärkeän ja hyvän eteen. Se on antanut minulle jotakin sellaista tyydytystä, mitä ei esimerkiksi rahalla voi hankkia. Unohtumattomia kokemuksia, onnistumisen iloa ja tavoitteiden täyttymistä antamani ajan vastikkeeksi. Uskon, että tämä motivaattori – halu auttaa – pitää olla jokaisella syvällä ytimessä, joka hallitustyötä haluaa tehdä. Ja muuten, harrastuksen kautta siksikin hyvä aloittaa, niistä löytyy todellakin intohimoista ja tunnerikasta jäsenistöä, se jos mikä antaa hyvät valmiudet tai ainakin kokemuksen haastaviinkin vuorovaikutustilanteisiin!

Työelämässä huomaan saman trendin jatkuneen jo varsin varhaisessa vaiheessa, eli erilaiset luottamustoimet alkoivat houkutella minua. Vuosien varrella hakeuduin aktiivisesti esimerkiksi työnantajaliiton luottamustehtäviin kuten työehtosopimustyöryhmään ja erilaisiin liittojen tai foorumeiden toimikuntiin jäseneksi ja puheenjohtajaksi, lopulta hallitukseenkin ”asti”. Tämä tapahtui etsimällä sopivat tahot, joissa itseäni kykenin tuomaan esiin ja kertomalla heille, että olen kiinnostunut tekemään tämän kaltaista työtä, auttamaan ja antamaan osaamistani. Tässäkin, kuten monessa muussakin, toimii se toteamus, että harvoin sinua kotisohvalta tullaan hakemaan, eli on tärkeää itse tuoda esille, että on kiinnostunut erilaisista luottamustehtävistä ja on valmius tulla niihin mukaan antamaan osaamistaan ja myös itse oppia, ilman että motivaattorina toimisi raha. Nämä ovat jälleen kerran olleet minun urallani merkittäviä luottamustehtäviä, ne ovat antaneet kokemusta ja oppia, monelta osin myös cv.ssä hyvä lisä – unohtamatta tietenkään sitä, että tätä kautta olen voinut tutustua merkittäviin vaikutusvaltaisiin henkilöihin ja yhteisöihin. Verkostoitua.

Varsinaisen työtehtäväni kautta pääsin aikanani käsiksi ensimmäistä kertaa siihen ”suureen ja ihmeelliseen” yrityksen hallitustyöhön. Muistaakseni elettiin vuotta 2008-2009. En ole varma pidinkö sitä suurena tapahtumana elämässäni, kyllä kaiketi, olihan se jonkunlaisena tavoitteena varmasti ollut mielessäni! Ainakin tunnistin, että olen nyt siinä pisteessä, jossa pystyn katsomaan yrityksen johtamista korkealta vastuulliselta paikalta ja toisaalta voin vaikuttaa asioiden kulkuun. Luulen, että kokemukseni aiemmista luottamustehtävistäni ja myös tietysti persoonani auttoivat siihen, että en ole koskaan hallitustyössä kokenut varsinaisesti pelkoa vastuusta tai päätöksenteosta. Tämä onkin yksi tärkeä seikka, jossa on syytä olla sinut itsensä kanssa – tunnistaa riskit ja olla sinut niiden kanssaJa nähdä hallitustyö mahdollisuuksien reittinä – mitä kaikkea hyvää hallituksena voikaan saada yritykselle aikaan. Jos kartat riskien ottoa, pelkäät vastuuta ja vaikeita päätöksiä, voi hyvin olla, ettei hallitustyö ole sinun juttusi.

Pikku hiljaa varsinainen hallitustyö alkoi herättää kiinnostusta lisää. Etsin yhteisöjä missä voisi verkostoitua vielä lisää puhtaasti hallitustyöaiheen äärellä. Löysin Hallituspartnerit aktiivisena tahona Pirkanmaalla. Niinpä reippaasti käsi ylös ja kertomaan, että olisin kiinnostunut tulemaan jäseneksi. Ja sitä rataahan asiat lähtivät etenemään haluamaani suuntaan. Ihme kyllä, ei ne minua kotisohvalta hakeneet, eivätkä edes työpaikaltani! Huomasin jälleen, että olin mukana omalta osaltani vapaaehtoisena kehittämässä yhdistyksen toimintaa, kuten jo nuoruusajoilta; halu auttaa. Etsin myös uteliaana eri ihmisten kokemuksia hallitustyöstä, kuuntelin ja opin. Pohdin millainen onkaan hyvä hallitusjäsen ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Mietin myös paljon sitä, miksi haluaisin ulkopuoliseen yhtiöön hallitusjäseneksi, mikä on se minun aito motivaattorini tehdä sitä haastavaa työtä kaiken muun työelämän ja arjen kiireen keskellä.

Ja kuten jo arvata saattaa, verkosto ja ihmisten tunteminen auttoi siihen, että niitä ulkopuolisiakin hallituspaikkoja tarjottiin ja minulla oli reitti, mihin minä itsestäni kerroin ja ilmoittauduin kiinnostuneeksi. Neuvoteltiin ja sovittiin, jossain tapauksessa ei sopimusta syntynyt ja joissain käteltiin sopimuksen merkiksi (silloin sai vielä kätellä!). Sellaistahan se ”kaupankäynti” on. Kokemusta, osaamista ja taitoa tulee kokous kokoukselta edelleen lisää, se on vuorovaikuttamista ja jatkuvaa kehittymistä, uteliaisuus paremmasta ei saa päättyä koskaan.

Punaisena lankana:

·     halu auttaa

·     nostaa käsi ylös

·     kertoa se ääneen

·     Luoda verkostoja

·     Tuoda itseään niissä esille sillä profiililla kuin se itsestäsi luontevimmalta tuntuu ja mihin uskot, että voit sillä osaamisellasi antaa yrityksille lisäarvoa

Hallitustyö on ainakin minun mittapuussani edelleen melko maltillisilla rahallisilla korvauksilla suoritettavaa luottamustyötä, jossa se suurin ydin on oltava aito halu auttaa, aito halu vaikuttaa mielenkiintoisen yhtiön tulevaisuuteen. Valmiiksi hallitusammattilaiseksi ei tule koskaan, tai jos niin väität, kannattaa siirtyä hallitustyöstä toisiin kuvioihin.

Sellainen on minun tarinani miten sinne hallitukseen mentiin.