Siirry suoraan sisältöön

Milloin oikea aika?

Tunnen useita yrittäjiä ja omistajia, jotka ovat saaneet vielä pienehkön yrityksensä siltä osin hyvään lentoon, että ovat ehtineet arjen kiireiden keskellä pysähtyä miettimään yrityksen kehittämistä ja tulevaisuuden suuntaa ja tavoitteita. Intohimo tekemiseen ja omaan osaamiseen, usko kasvuun ovat vahvoja, mutta joitain eväitä vielä matkalta puuttuu. Varsin usein yrittäjä/omistaja törmää pohtivansa kysymystä milloin on oikea aika ottaa mukaan ulkopuolinen hallitusjäsen tai -jäseniä? Milloin on järkevää investoida hallitukseen?

Minä en ainakaan väitä tietäväni tuohon oikeaa vastausta. On hyvä kuitenkin lähteä etsimään sitä oikeaa vastausta, jotta se ei jäisi sinne ikuisesti haudattavaan Sitten Kun -osastoon. Usein ulkopuolisen hallituksen jäsenen mukaan tulo yritykseen liittyy siihen, että kasvutavoite on merkittävä – ehkä yrittäjä näkee kasvun mahdollisena exit-polkuna, ehkä itsellensä loppuelämän työnä tai jopa sukupolven ylitse jatkumona. Kuka milläkin motivaatiolla ja tavoitteella. Hallitusjäsenpohdintaan saattaa myös liittyä selkeitä yrityksen osaamispuutteita, joita voidaan asiantuntevan hallitusammattilaisen avulla paikata. Kasvun ja kehittämisen haluun liittyy usein myös strategisia pohdintoja, kasvetaanko juuri näillä palveluilla ja tuotteilla vai löytyisikö kasvua myös uutta kehittämällä tai kokonaan jotain uutta luomalla? Tarjoaako markkinaympäristö jotain uusia mahdollisuuksia, joita ei olla vielä hoksattu? Nämä ovat niinikään asioita, jotka hallitusammattilaisen kautta saattaisivat löytää varteenotettavia ratkaisuja.

Tottakai ulkopuolinen hallitusjäsen on investointi. Pienelle yritykselle se voi olla juuri se ainoakin este, miksi hallitukseen ei vielä kutsuta ammattilaisia mukaan. Standardipalkkioitahan ei tähän työhön ole olemassa, mutta vääjäämättä hallitusammattilainen palkkionsa tarvitsee ja muistetaan, että hallitustyössä on mukana aina henkilökohtainen vastuu. ”Kaveripiiristä hallituksen jäseneksi” ilman korvausta ei välttämättä ratkaista alkuperäisiä ongelmia yrityksen tulevaisuuteen tai kehittämiseen liittyen… Investointi kannattaa siis harkita, mitä odotuksia ja tavoitteita hallitustyölle ladataan, minkälainen takaisinmaksuaika sillä investoinnilla on. Joskus myös kustannuksiltaankin kevyempi advisory board -työ voi olla hyvä lähestymistapa kohti hallitustyötä.

Merkittävä asia on myös mahdollisen hallitusjäsenen profiili, joka on tärkeää pohtia etukäteen ja ennenkaikkea huolella ymmärtää millaista osaamista juuri tähän hetkeen yrityksessä tarvitaan, millaista kokemusta, henkilöä yritys voisi kaivata? Pelkkä hallitusammattilainen ei tee välttämättä yritystä menestyksekkäämmäksi, vaan yhteistyö ja aikaansaannokset, mitä hallitusammattilaisen kanssa saadaan aikaan. Koska hallitustyökin on ihmiseltä ihmiselle, suosittelen kyllä myös pohtimaan vuorovaikutusta, tiimiytymistä ja yksinkertaisesti millainen henkilönä olisi juuri se sopivin jäsen.

Ulkopuolinen hallitus tuo yritykseen uutta suunnitelmallisuutta, ehkä voisi jopa sanoa ryhtiä? Arjen kiireet on säännöllisesti pakko sysätä taammaksi, otettavaa aikaa hallituksen kokoontumiselle, pohdinnalle paremmasta huomisesta, kehittämiselle. Siihen on etukäteen valmistauduttava, annettava aikaa ja otettava mukaan myös penaalin terävimmät kynät! Se avaa varsinkin yksin yritystä kehittäneelle omistajalle aivan uudenlaisen resurssipankin taikoa entistäkin parempi tulevaisuus. Suosittelen!