Siirry suoraan sisältöön

Rohkenisinko kirjoittaa?

”Kehtaanko kirjoittaa julkisesti ajatuksiani ja miksi ihmeessä kukaan niitä lukisi, eihän niissä ole mitään uutta kenellekkään?”.  Sellaisia pohdintoja saattaa olla mielessäsi, kun haaveilet kirjoittamisesta ja niiden julkaisemisesta. Kunhan vaan tulisi SE päivä, kun rohkenet tehdä sen. 

Tuttu tunne, minäkin olen tuon kokenut. 

Tässä kuusi vinkkiä siihen, että vielä jonain päivänä rohkenet ajatuksesi tänne meidän muiden iloksi kirjoittaa! Ja muistin virkistykseksi, tämä EI ole mikään some- tai henkilöbrändiasiantuntijan listaus, vaan oma kokemukseni siitä, mitä minä olen vuosien varrella artikkeleiden kirjoittamisesta kokenut ja oppinut! Ammattilaiset voivatkin lisätä omat näkemyksensä kommenttikenttään .

Ja tässä ne vinkkini:

1)    Listaa ylös ne aiheet ja asiat, joista koet, että haluat kirjoittaa. Aiheet löytyvät yleensä työasioista, jotka saavat sinut eniten ”syttymään”. Mistä haluaisit aina muiden kollegoiden kanssa keskustella, vaihtaa näkemyksiä? Asioita, joista sinulla on yksinkertaisesti eniten sanottavaa ja kerrottavaa, missä olet näkemyksellinen! Kun olet löytänyt ”pääaiheet”, kannattaakin alkaa pohtia ja listata ylös niitä konkreettisten artikkeleiden sisältöjä.

2)    Lue muiden blogikirjoituksia, artikkeleita ja ihan vain kirjallisuutta, siitä on apua, myös tätä artikkeleiden kirjoittamista silmällä pitäen.  Lukemalla löydät lisää inspiraatioita, ajatuksia ja konkreettisia ideoita. Erityisesti muiden ”ei-ammattikirjoittajien” tekstejä suosittelen lukemaan, sillä huomaat ettei kaiken pidä olla täydellistä, silti teksti voi olla kiintoisa ja viihdyttävä. (Niinkuin huomaat, tässäkin on varmasti kirjoitusvirheitä, silti julkaisin!)

3)    Laske rimaa alas. Kirjoittamisen esteenä olet vain sinä. Ehkä pelkäät julkaista artikkelia, koska ”se on huono” tai ”se on täynnä virheitä” tai ”jokuhan tästä suuttuu” eikä ”ketään kiinnosta”. Tai jotain muuta yhtä olematonta… Kirjoittamasi artikkeli on juuri _sinun_ näköisesi, juuri sinun ajatuksesi ja mitä persoonallisempi se on, sitä kiintoisammaksi tekstikin yleensä koetaan. Ja tiedoksi, tulee kyllä tekstejä, jotka eivät juuri ketään kiinnosta, mutta pikku hiljaa opit siihenkin, millainen teksti saattaa olla kiintoisa ja millainen ei herätä reaktioita ollenkaan – testaa! On toki hyvä kiinnittää huomioita oikeinkirjoitukseen, mutta ei tämä mikään kieliopin tehtävä ole! Mitä tulee sisältöön, itselleni on tärkeää se, ettei teksti loukkaisi tai pahoittaisi tarkoituksellisesti kenenkään mieltä, mutta silti sisällössä tulisi näkyä se oma teräväkin mielipide, näkemyksellisyys ja henkilökohtaisuus. Kukin tutkiskelee omaa sisältölinjaansa, kuten kokee parhaaksi. 

4)    Artikkeleihin on kiva liittää myös kuva! Itse tykkään kuvista, jossa näkyy kirjoittaja, mutta voihan ne olla muutakin. Pääasia, että kuvat koet itse mielekkääksi ja että sinulla on oikeus käyttää niitä. Ei niiden silti tarvitse olla ammattikuvaajan otoksia, keveämmälläkin pääsee hienosti alkuun!

5)    Hae vertaistukea, jos kynnys julkaisuun on edelleen korkea! Ehkä löydät ympäriltäsi kollegoita, jotka pohtivat samaa. Artikkeleiden keskinäinen jakaminen ja sparraaminen voi madaltaa kynnystä entuudestaan ja siitä voit oppia. 

6)    Ja sitten lopuksi: JULKAISE!!! Oikeasti, mikä on pahinta mitä yksi teksti voi saada aikaan? Eipä juuri mitään, muutama tykkäys ja ehkä joku kommentointikin on jo alkuun hyvä suoritus! Ja mikä tärkeintä, teet sen ison askeleen, kun painat sitä julkaise -nappia. Siitä voi lähteä hieno matka liikkeelle, joka todennäköisesti johtaa laajempaan verkostoon, parempaan tunnettuuteen ja sitä kautta myös erilaisiin kaupallisiin avauksiin! Verkko on valtava mahdollisuus!

Lopuksi; rohkeutta ja tsemppiä! Odotan jo innolla ensimmäistä kirjoitustasi!!