Loma – tuo ihanan positiivisesti latautunut sana! Ei aikapaineita, ei tiukkoja lähtöjä, ei jatkuvaa kiirettä tai miljoonaa muistettavaa asiaa. Rauhaa, seesteisiä aamuja, aurinkoa ja leppoisaa oloa läheisten kanssa, pieniä retkiä sinne mihin mieli tekee mennä. Ihanaa, tätä tärkeää hengähdystaukoa olen jo odottanutkin.

Viimeiset päivät ennen lomaa on pelkkää muistamista, mitä vielä pitää tehdä tai ilmoittaa ja varmistaa, käydä läpi ja järjestää. Aivot käy kovilla kierroksilla, vaikka kuinka vakuuttelee itselleen, että osaava organisaatio pärjää kyllä hienosti. Minkä seepra raidoistaan
pääsee, ylihuolehtiminen on joskus kyllä varmasti rasittavakin paheeni. Olen silti äärimmäisen onnellinen, jos kukaan ei ole kaivannut minua lomani aikana!

Ja kuten niin monesti ennenkin, ensimmäinen lomapäivä kun koittaa, iskee migreenin alku tai hillitön lihasjäykkyys tai jokin ihan uusi oire. Se on ilmeisesti sitten sitä lomastressiä, tai jotain sen kaltaista joka purkaantuu. Onneksi se menee nopeasti ohi ja irtaantuminen työarjen asioista voi alkaa.. Se ei olekkaan ihan helppoa, ensimmäinen viikko menee helposti sähköposteja lukiessa ja erilaisia asioita miettiessä. Kunnes irtaantuminen taas etenee ja sähköpostit saavat pikku hiljaa odottaa entistäkin pidempään. Luvan kanssa!

Joskus silti hetkittäin kaipaan niitä aikoja, kun työhuoneen oven saattoi sulkea ja olla miettimättä yhtään sen jälkeen pinintäkään työasiaa, saattoi olla huoletonna työpäivän jälkeen. Toisaalta, kun joku toimitusjohtaja-kollegastani kertoo tuolla tavalla irtaantuvansa työstä täydellisesti, tuntuu minusta se jollain tapaa moraalisesti väärältä. Toimitusjohtajan velvollisuudet ei poistu lomallakaan. Toimitusjohtaja kai siltikin on tavallinen ihminen, jolle aito, työtön loma on ensiarvoisen tärkeää. Itse pyrin pitämään koko heinäkuun lomaa, ja on selvää että siihen jo jokin työasiakin mukaan mahtuu. Henkilöstössä pidän tärkeänä, että työstä pystyisi jokainen irrottautumaan vähintäänkin pariksi viikoksi kerrallaan, jos vain mitenkään se on mahdollista. Loma auttaa jokaista jaksamaan taas arjen pyörteessä. Pienet pätkälomat, päivä siellä toinen täällä ei ole hyvä vaihtoehto pidemmän päälle.

Irrottautuminen työstä on taitolaji! Luulen, että osalle meistä se on helpompaa luonnostaankin kuin toisille. Irrottautumistakin voi varmasti harjoituttaa. Tietämys, että lomalle lähtiessä asiat on hyvällä mallilla eikä unohduksissa olevia työtehtäviä ole, edesauttaa irtiottoa. Henkinen lupa irtaantua on tärkeää.

Hyvää – stressitöntä kesälomaa kaikille! Älkää uuvuttako itseänne tupaten täyteen ahdetulla lomasuunnitelmilla, pakollisilla sukulaisvierailulla, yliampuvilla odotuksilla ja kaiken maailman kesätapahtumilla. Tehkää mitä mieleen juolahtaa, nauttikaa ja iloitkaa – kesälomalla voit nauttia kaikesta siitä mistä arjen keskellä unelmoit ja kaipaat! Ja kun loma on ohi, keho ja mieli pitäisi olla täynnä uutta energiaa jota sitten taas arjessa tarvitaan. Tsemppiä!