Siirry suoraan sisältöön

Aktiivisuus palkitsee!

Hankin kesällä Polarin A360 aktiivisuusmittarin. Minulla oli aiemmin ollut Polarin Loop, joka näytti hyvin suppeasti tietoa vaikkakin aktiivisuutta sekin kylläkin mittasi. Tämä uusi laite antaa tarkempaa tietoa päivän kulusta, mittaa kohtuullisen tarkkaan sykettä, kulutettuja kaloreita, aktiivisuutta, askeleita+kilometrejä, harjoituksen sisältöä ja laatua sekä antaa katsauksen myös yöunesta. Ja tietysti muodin mukaisesti siihen saisi myös puhelimesta viestejä ja puheluita synkronisoitua. Lisäksi kertynyt tieto siirtyy mukavan helposti Polarin käyttöliittymään ja se on sieltä hyvin helposti luettavissa ja analysoitavissa eri päätelaitteilla. Tämä ranneke myös ikävästi muistuttaa, jos sen mielestä olet ollut paikallasi liian pitkään. Eli ihan kattava setti tälläiselle peruskuntoilijalle, laitteen hintakin jäi reilusti alle kahdensadan euron.

”Samalla tämä sinällään naiivi ilmoitustapa kertoi minulle niistä kaikista terveyshyödyistä mitä päivän liikunta-anti minulle tuotti.”

Kesälomalla tuli liikuttua päivän mittaan paljon, treenejäkin tehtyä kohtuullinen määrä. Aktiivisuus pysyi koko ajan mukavalla tasolla ja sain säännöllisesti ”olipa sinulla aktiivinen ja hyvä päivä” -merkintöjä! Samalla tämä sinällään naiivi ilmoitustapa kertoi minulle niistä kaikista terveyshyödyistä mitä päivän liikunta-anti minulle tuotti. Samalla tavalla myös harjoitukset analysoidaan tapaan: ”Hienoa! Kehitit peruskestävyyttäsi ja kehosi kykyä polttaa rasvaa. Tämä harjoitus myös kehitti lihaskestävyyttäsi sekä aerobista kuntoasi..”. Nerokas, yksinkertainen ja ainakin minua motivoiva tapa auttaa liikkumaan säännöllisesti ja tilastoituna. Tietynlaista tiedolla johtamistahan se tämäkin – itsensä johtamista.

”Työpäiväni liikunnallinen aktiivisuustaso on järkyttävän vähäinen! Ja niitä passiivisuus-leimojakin tupsahtelee!”

Kun palasin lomilta työelämään, Polarista tulikin lähes vihollinen.. Nimittäin kuinka raakaa todellisuutta työpäivän energiankulutus onkaan! Normaali työpäiväni, joka pitää sisällään palavereita, koneella istumista, vähän liikehdintää toimistossa tai sen ulkopuolella… Työpäiväni liikunnallinen aktiivisuustaso on järkyttävän vähäinen! Ja niitä passiivisuus-leimojakin tupsahtelee! Tavallaan tieto yllätti, vaikka järjellisesti ajateltuna se on tämäntyyppisessä toimistotyössä ihan itsestään selvää. Tämä tieto edelleenkin auttaa kyllä motivoitumaan kuntosaliharjoitusten ja sauvalenkkien pariin työpäivän ulkopuolella. Lisäksi se motivoi käyttämään hissin sijasta rappusia, auton sijasta mahdollisuuksien mukaan jalkaisin liikkumista jne., sitä paljon puhuttua hyötyliikuntaa.

”Luonnollisestikin kaikki lähtee meistä jokaisesta itsestä eikä pelkän aktiivisuusrannekkeen voimalla ihmeitä tehdä, mutta ehkä se motivoisi ja auttaisi alkuun?”

Vääjäämättä käy mielessä kuinka paljon on työssäkäyviä ihmisiä, jotka eivät harrasta mitään liikuntaa työpäivänkään ulkopuolella. Kuinka paljon tälläisillä aktiivisuusrannekkeilla voisi saada hyviä tuloksia aikaan työssä jaksamiseen ja ennenkaikkea yksilön itsensä parempaan hyvinvointiin? Luonnollisestikin kaikki lähtee meistä jokaisesta itsestä eikä pelkän aktiivisuusrannekkeen voimalla ihmeitä tehdä, mutta ehkä se motivoisi ja auttaisi alkuun? Ehkä se auttaisi hahmottamaan kuinka vähäiseksi esimerkiksi energiankulutus jää toimistotyöpäivänä? Ja toisaalta, tämä laite ja käyttöliittymä myös muistuttaa herkeämättä siitä, kuinka positiivisia vaikutuksia liikunta sinulle tuo!

Tästä varmasti löytyy tuhansittain kirjoitettua tutkimustulosta tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemiseksi, diabetes2-riskeihin, jaksamiseen.. Vaikka kuinka paljon hyviä terveysvaikutuksia tutkitusti. Mutta aloittaminen ja liikunnan ilon löytäminen ei löydy kirjoista, sitä ei voi pakkosyöttää kenellekkään. Se pitää jokaisen jollain tavalla itse löytää, omaksua oma tapansa, aikansa ja muotonsa liikkua. Mutta se on kyllä meille jokaiselle elintärkeää – ennemmin tai myöhemmin!

En voi muutakuin suositella hankkimaan tai vaikkapa lainaamaan jonkunlaisen aktiivisuusmittarin ranteeseen, se aukaisee silmät ja antaa tärkeää faktatietoa. Sillä voi olla yllättävänkin suuret vaikutukset elämääsi!