Mikael Pentikäinen sai potkut v.2013 HS:n päätoimittajan pallilta, perusteluina ettei hän nauttinut enää johdon luottamusta. ”..Kohtaloni kertoi, siitä luottamus oli huvennut. Luottamuksen niukkuus ei ollut aina yksipuolista; myös omaa luottamustani yhtiön johtoa kohtaan oli koeteltu. Luottamus on vastavuoroista: sitä saa, jos sitä antaa….”. Kirja sai alkunsa potkuista, niinpä siitä syntyi: Luottamus. Kirja, joka kertoo varsin omakohtaisesti ja monipuolisesti siitä, että tarvitsemme lisää luottamusta kotona, työpaikoilla, järjestöissä ja politiikassa. Kaikkialla. Mikael Pentikäinen on pitkän uransa aikana miettinyt luottamusta niin päätoimittajana, toimitusjohtajana, luottamusmiehenä kuin viiden lapsen isänäkin – kirja, joka nyt jo, ensimmäisen sadan sivun jälkeen vetoaa rajusti ainakin minun tunteisiini!

”Kun ihmisiä kohdellaan hyväntahtoisesti, oikeudenmukaisesti ja oikeamielisesti ja heille osoitetaan luottamusta, armeija on yksimielinen ja palvele johtajiaan ilomielin”

Sun Tsu

Kirja on monella tapaa herkkä, mutta samalla myös raju. Sen yksinkertainen konkretia iskee, tunnistan paljon ah niin tuttuja elementtejä, tekemisiä ja tekemättömyyksiä. Toisaalta armollista ja myös lohduttavaa, etten todellakaan ole ainoa, joka on tehnyt virheitä. Virheissäkin tärkeintä on tunnistaa ja havaita ne, jotta osaa toimia jatkossa toisin, paremmin ja viisaammin. Kirja ottaa myös hienosti kantaa tuloksellisuuteen, mittareihin ja ns kovat arvot tunnistetaan ja tunnustetaan. Varmastikin kirjoittajan kokemusperästä johtuen myös sille annetaan painoarvoa, että omistaja-arvon mittaamisella ja sitä kautta luottamuksen syntymisellä on iso merkitys. Monipuolinen katsantokanta, jonka äärellä varsin usein ainakin toimitusjohtajat joutuvat painimaan.

Kirjassa jokainen työyhteisön jäsen saa osansa, niin hyvässä kuin pahassa. Omistajat, hallitus, toimitusjohtaja kuin jokainen työntekijäkin. ”Hallituksen jäsenet ovat kuin persilija kalan päällä – koristeellisia mutta hyödyttömiä” Irving Olds.  Ymmärrykseni mukaan kirjoittaja itse ei kuitenkaan ole tätä mieltä, vaan korostaa hallituksen, johdon ja omistajien välille syntyvän siteen tasapainon ja luottamuksen merkitystä. Vain sitä kautta voi syntyä paras mahdollinen lopputulos – ei sanelemalla ja käskyttämällä, vaan avoimella yhteistyöllä jota ympäröi luottamus.

Kirjasta voit löytää viisi merkittävää luottamuksen aluetta, joista jokaista tarkastellaan lähemmin:

  • Itseluottamus
  • Suhdeluottamus
  • Organisaatioluottamus
  • Markkinaluottamus
  • Yhteiskuntaluottamus

Suosittelen lukemaan kirjan, jos Luottamus ja sen rakentaminen sekä vaaliminen kiinnostaa!