Tänään kuohahti kyllä veri oman kunnan arvomaailmaan sen verran pahasti, että bloginikin saa tästä osansa. Olen asunut Nokialla lähes kaksikymmentä vuotta. En ole ollut koskaan erityisen kiinnostunut kuntapolitiikasta tai muutenkaan seurannut aktiivisesti kunnan päätöksiä, kunhan nyt olen asunut ja maksanut oman osuuteni velvollisuuksista kunnallisveron muodossa. Käyttänyt jonkinverran kunnan palveluita ja kaiketi ollut keskimäärin ihan tyytyväinen kuntalainen. Sitäpä kai tyypillinen kuntalainen on.

Kuohunta liittyi minulle niinkin yllättävään aiheeseen kuin kunnan työntekijöiden työterveyshuolto! Kaiken kaikkiaanhan työterveyshuolto on kinkkinen kokonaisuus, mielelläni itsekin tarjoaisin kaikille työntekijöilleni täyden palvelun mallin, mutta pienikatteisessa ja henkilöpainoitteissa liiketoiminnassa kustannusrakenne ei kestäisi sitä tai ainakin euromääräinen riski kasvaa liian isoksi. Joten on tehtävä kompromisseja, jotka eivät tokikaan aina välttämättä tunnu kaikista oikeilta. Työterveyshuollon kohdalla tärkeänä seikkana on myös tasa-arvoinen kohtelu, joten mahdolliset perussopimuksen poikkeamat tilannekohtaisesti on hankalaa järjestää oikeudenmukaisesti, vaikka niin joissain tapauksissa haluaisikin. Toisaalta, kaikki me tiedämme kuinka tärkeää on, että työntekijät pysyisivät terveinä, ennaltaehkäisevä toiminta on aktiivista ja mahdollisen sairauden iskiessä nopea ja tehokas toipuminen olisi tärkeää. Perusasioita, perushaasteita kaikille, jotka ovat työterveyshuollon päätöksentekoprosessissa mukana- summa summarum, väitän ymmärtäväni tämän alueen haasteet.

No niin, päästään pikku hiljaa asiaan. Nokian kaupungin linjaus työntekijöidensä työterveyshuollon järjestämisestä, linjaus joka on käsittääkseni ollut jo pidemmän aikaa voimassa. Kun kaupungin työntekijä sairastuu, on sairasloma pyydettävä esimieheltä – vain esimies voi antaa sairaslomatodistuksen, sitä EI SAA työterveydestä. Voisiko joku selväjärkisempi selventää tämän? Ovatko kaikki kaupungin esimiesasemassa olevat työntekijät niin moniosaajia, että voivat arvioida sairausloman tarpeen ja pituuden? Ja ei – minusta tämä ei ole sama asia kuin omailmoituspoissaolo esimiehen hyväksynnällä, joka on sangen käyttökelpoinen toimintamalli kaikille osapuolille lyhyisiin ja selkeällä maalaisjärjellä kotikonstein parannettaviin sairauksiin kuten perusflunssa tai vatsataudit. Korostan saamaani käsitystä: kaupungin työterveyslääkärit eivät kirjoita sairaslomia vaan sairaslomat tulevat esimiehiltä. Mitä helvettiä, ihan oikeasti? Tämähän ajaa jo pelkästään esimiehet aivan hurjaan tilanteeseen – miten toimia oikein, noudattaa työnantajan ohjeita ja toisaalta osata kohdella työntekijää oikein ja arvostaen, sekä vielä yrittäen ymmärtää sairauden laadun suhteessa työkykyyn?! Melkoinen haaste normaalin esimiestyön lisäksi! Eikä varmasti  työntekijällekään tämä ole inhimillinen asetelma, jo pelkästään soitto työterveyteen saattaa tuntua tälläisen ohjeistuksen myötä moraalisesti väärältä, uskoakseni ideologian pohjalla on kuitenkin painava ohjeistus välttää työterveyshuollon käyttämistä. Minusta kustannussäästöissä mennään aivan liian pitkälle ja unohdetaan inhimillisyys kokonaan.

Toivon, että olen ymmärtänyt tästä asiakokonaisuudesta jotain väärin, hartaasti jopa uskon niin! 

Voisin vielä avautua toisestakin arvomaailma-kysymyksestä, Nokian kouluselvityksestä ja koulujen tulevaisuudesta, mutta ei – jätetään se johonkin toiseen kertaan. Ja itselleni vielä kuntalaisena jääkin kohtuullisen iso asia pohdittavaksi, a) äänestänkö arvomaailmaa vastaan jaloillani, b)yritänkö vaikuttaa c)jätän tekemättä mitään.