Siirry suoraan sisältöön

Sparrausta vain nyrkkeilykehässä?

Eikö jokainen ole nykyään jo niin itseoppinut ja asiansa osaava, että pärjää ilman sparraajaa, ajatusten vaihtajaa ja mielipiteiden avartajaa. Sparraaja on turhaa ajankulua, hukkaan heitettyä ajatusten vaihtoa, turhake ja tutumpi sekä tarpeellinen vain nyrkkeilykehissä? On olemassa hallitukset, johtoryhmät, esimiehet, kollegat ja google – kuka enää tarvitsee niin vanhaa käsitettä kuin sparrajaa?

Sparraaja on synonyymi turhakkeelle? Ei ole. Kuinka tärkeää onkaan hakea missä tahansa roolissa ja asemassa sparrausapua, vaihtaa ajatuksia ja testata omaa mielipidettään ja monesti vielä aiemmin ennenkuin voi muodostaa asiasta kokonaiskuvaa julkisesti. Tätä ei voi kenen kanssa tahansa tehdä, sparrauskumppanin tulee olla luottopeluri ja ajatusten kanssa siltä osin samalla aaltopituudella, että  ajatusten vaihto on mielekästä ja antoisaa.Sparraajan on hyvä myös jossain määrin ymmärtää kokonaiskuvaa mistä puhutaan.

Mistä hyvän sparraajan tuntee? Pystyt puhumaan hänelle lähes mistä tahansa asiasta luottamuksellisesti – sitä tärkeämpää asiaa ei olekkaan olemassa tässäkään yhteydessä. Luottokumppani, jolta tieto ei vuoda edes vahingossa. Sparraaja ei nauti siitä, että voi retostella saamillaan tiedoilla paikoissa, jossa tämä tieto voisi nostaa omaa statustaan. Sparraaja ei vihjaile ”tietävänsä jotain, jota ei voi kertoa”. Sparraaja ei myöskään puukota selkään, vaikka heittäisit sille eriskummallisiakin ajatuksia ja ideoita palloteltavaksi, joskus jopa aivan typeriä. Sparraajan tehtävänä ei myöskään ole tyrmätä – sen sijaan hyvä sparraaja pystyy haastamaan ja hakemaan perusteluja, avamaan ajatuksia laajemmin ehkä jopa sinulle aivan uudesta tulokulmasta. Sparraajan pitää olla rohkea, hän EI ole kanssasi aina samaa mieltä. Toisaalta, sparraaja EI voi myöskään olla kaikesta eri mieltä, hengenheimolaista ei pelkkien ristiriitojen kautta synny. Sparraajalla parhaimmillaan on jotain sellaisia vahvuuksia ja osa-aluetietämyksiä mitä juuri sinulla ei ole.

Parhaimmillaan sparraajalta saat enemmänkuin pystyt antamaan, ne voivat olla hyvinkin pieniä oivalluksia tai vahvistuksia, mutta merkittäviä asioita sinulle päätöksen teon hetkellä. Toisaalta, hyvät sparraajat nauttivat aidosti siitä, että pystyvät antamaan jotain, mikä edesauttaa sparrattavaa eteenpäin.

Positiivinen kierre, joka toimii.