Jos on minullekin väitetty, että Hallituspartnerit ja HHJ-kokonaisuudet ovat jollain tavalla vanhanaikaisia tai kankeita, voin sanoa että tänään jälleen tästä vahvistui mielipiteeni, että asia EI todellakaan ole näin. Kummatkin edustavat vankkaa hallitustyöskentelyn osaamista ja mikä merkittävintä; tahtoa kehittää ja uudistaa muuttuvassa maailmassa. Tänään oli yhdeksäs Kauppakamarin ja Hallituspartnereiden järjestämä HHJ-Alumniseminaari tiukalla otsikolla ”Maailma muuttuu – mitä tekee hallitus?”. Seminaariin oli saatu laadukas ja moninainen puhujakaarti (ohjelma). Itselläni oli tarkoitus olla paikalla vain iltapäivän alkutunteihin asti, mutta niinhän siinä kävi, että istuin paikalla kuin tatti valomerkkiin saakka – valomerkki tässä tapauksessa tuli klo 16:30, joten ei se nyt ihan pikkutunneille kuitenkaan mennyt.

Hyvin monipuoliset puhujat haastoivat koko Tampere-talon HHJ-väen omilla konkreettisilla esimerkeillään ja tuloksillaan pohtimaan hallitustyöskentelyn muutostarpeita ja tulevaisuuden hallitusta. Kaikilla oli minusta selkeästikin annettavaa ja ajatuksia jäikin muhimaan taas johonkin takaraivon lohkoihin. Päivän esiintyjistä minulle nousi yksi ehdoton suosikki: tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Eikä pelkästään erinomaisten metaforien ansiosta vaan aidosti kiinnostavan puheenvuoron ”Murrosajan vaativa hallitustyöskentely” vuoksi. Mikä on se viitekehys missä toimitaan, miten havaitaan muutokset ja reagoidaan niihin ennekuin on myöhäistä. Loistava kiteytys: ”suoraan paahtavalta junaraiteelta pitää hypätä maastopyörän selkään; havainnoida ja reagoida koko ajan ja viipymättä, muuten voi käydä hullusti!”

Myös Googlen Hanna Kivelän puheenvuoro oli vakuuttava. Yksinkertaisesti: muut vievät meidän loputkin rahat, jos emme ala hyödyntämään digi-osaamistamme nyt ja heti. Suomi on tilastojen valossa jäänyt pahasti digikelkasta jälkeen, vaikka osaamista pitäisi olla. Nyt on todellakin viimeinen aika reagoida ja tehdä muutoksia nopealla tahdilla. Tämän tueksi Hannalla oli vakuuttavaa ja vaikuttavaa tilastoa, matskua taitaa löytyä tutulla ja tuhmalla termillä: KVG.

Riittävästi oli aikaa jätetty myös lounas- ja kahvitauoille. Erinomaista verkottumista alan ammattilaisten kanssa. Minusta tämä on loistavaa, että jätetään väljyyttä aikatauluihin ja annetaan ihmisille mahdollisuus vaihtaa ajatuksia (ja käyntikortteja) kahvin ääressä. Toisaalta seminaari oli niin laadukkaasti järjestetty, että aikataulut eivät muutenkaan pettäneet missään vaiheessa.

Ja pakko vielä lisätä: kaksi yritys-pitchausta tähän päivään oli loistava idea! Nämä yritykset saivat kaksi minuuttia aikaa kertoa itsestään ja heidän hallitusjäsen tarpeesta=etsinnästä. Kiinnostuneet sitten pääsivät suoraan jatkamaan keskusteluja yritysten kanssa tai sopimaan jatkokeskusteluille seuraavaa ajankohtaa.

Hyvä päivä – todellakin, harvinaisen antoisa sisältönsä puolesta!

Kiitos Hallituspartnerit ja Kauppakamari!