”Miksi somessa pitäisi roikkua, eikö voi elää ihan vain livenä ja läsnä siellä missä ihmiset aidosti ovat? Minua kiinnosta mitä muut kissoistaan ja lapsistaan kirjoittavat. Tai missä ovat shampanjaa kilistelemässä kerran elämässään” Tämä on varmasti yleisin epäilys heiltä, jotka eivät vielä somen ihmeelliseen ja aitoon maailmaan ole tutustunut. Some on edelleen monelle jotain muuta kuin oikeaa elämää, se on jokin virtuaalimaailma, jossa ollaan ihan muuta kuin omia itseämme. Siellä henkilöbrändätään, puhutaan vain niistä asioista mistä koetaan itselle tärkeäksi puhua, halutaan näyttää muille ja pelätään, että joku kaivaa kaapista luurangon esiin, jonka pamauttaa kaiken kansan nähtäville. Niinpä.

Ymmärrän ja olen yhtä mieltä siitä, että face2face -läsnäolokin on tärkeää. Pitää olla läsnä ihmisten luona, ei ole hyvästä jatkuvasti olla päätelaite käteen kiinni kasvaneena. Mutta, pitäisikö tämä jo nähdä pikku hiljaa toisinkin päin; ei ole hyvästä kokonaan ulkoistaa itsenään järjettömän isosta voimavarasta, kansainvälisestä verkosta jossa  tuhannet, sadat tuhannet, miljoonat ihmiset tutustuvat, verkostoituvat ja tekeävät kauppaa – somessa! On sulaa hulluutta olla poissa sieltä.

Miten sinne someen sitten pääsee? En ole ammattilainen siinä auttamaan, mutta oman kokemuksen kautta, jotenkin näin minä sen tein;

Ja noilla pääsee jo komeasti alkuun – tai vain osalla niistä. Kaikissa yhtenäistä on se, että mietit käyttäjätunnuksen ja profiilisi sisällön. Muista, ettei ensimmäisellä kerralla tarvitse tehdä asioista niin vaikeaa – profiilia voi muokata, lisätä ja täydentää myöhemminkin! Jotkut myös luovat profiilin kanavan käyttötarkoituksen mukaiseksi, esim. Linkedin enemmän cv-tyylinen profiili ja facebook vain viihdekäyttöön. Kukin tavallaan tässäkin. Käyttäjätunnukseksi suosittelen omaa nimeä tai lyhennettä siitä. Profiilista kannattaa luoda sellainen, joka omasta mielestäsi kuvaa sinua parhaiten. Ps. foto on kiva yllätys!

Kun profiili on luotu, voitkin alkaa tutustua toiminnallisuuksiin. Yksin somessa on aika tylsää, ellei sitten satu viihtymään tosi paljon oman itsensä kanssa. Suosittelen kuitenkin etsimään kavereita ja sitä verkostoa ympärillesi. Jokainen määrittelee itse millaista verkostoa haluaa rakentaa. Toiselle se on vain lähipiiri ja ystävät, jollekin muulle kaikki, jotka kynnelle kykenevät ja haluavat. Toiset hyväksyvät mukaan jopa työnantajan, toiselle esimiehen liittäminen someen on kauhistus. Valitse itse – sinä päätät! Ja muista, että alkuun pääsee pienelläkin, lisäämään pystyy koko ajan (ja myös poistamaan). Kun itse pidän verkostoa tärkeänä myös liiketoiminnan kannalta, voin vain suosia laajaa ”ystävyyttä” – siten saa ja antaa enemmän. Kukin kuitenkin tavallaan ja valintahan voi olla kanavasta riippuen erilainen.

No niin, nyt on profiili ja ystäviä! Huomaatkin jo, että postauksia ja twiittejä alkaa näkyä kanavavirrassa. Voit niihin kommentoida, tykätä, jakaa… Hauskaa hommaa, helppoa kuin heinän teko! Ja kun olet riittävästi rohkaissut mielesi, koittaa SE EKA OMA POSTAUS! Älä sitä jännitä – me jo odotamme, että annat sanaisen arkkusi tulla julki! Se on se kuuluisa sinun mielipiteesi ja oma mielipiteesi (ellet sitten syytä mielipiteistäsi naapuria, vaimoa, työnantajaa tai miestäsi – tässäkin valinta on aika vapaa), jonka saat ilmoille kajauttaa!

Kun viestit, kun kommentoit sinut huomataan ja olet olemassa – myös somessa. Siellä missä vaikuttajia, päättäjiä, mielenkiintoisia ihmisiä on sankoin joukoin. Siellä missä ajatuksia vaihdetaan, ollaan joskus rajusti eri mieltä, toisinaan liikuttavan yksimielistä, viihdytään, opitaan ja annetaan.

Tervetuloa joukkoon!

PS. Ja jos minut haluat verkostoosi, olen siitä vain iloinen! Löydät minut hakemalla joko lyhennettä PiaPurs tai koko nimellä Pia Pursiainen.