Elämä on valintoja, uskon. En usko mantraan, jossa elämä vie kohtalon haluamalla tavalla vaan uskon vahvasti siihen, että jokainen meistä voi vaikuttaa oman elämänsä kulkuun valintojensa avustuksella ja niiden kautta. Ei voi lähteä ajelehtimaan kohtalon aalloille, ilman kontrollia tai ilman kykyä vaikuttaa oman elämänsä suuntaan. On vääjämättä selvää, että jokaisen meidän matkalla sattuu ja tapahtuu asioita, joihin EI voi vaikuttaa, mutta olkoon se pienempi osa tarinaamme.

Millaisia ne valinnat sitten ovat? Joka päivä meistä jokainen tekee valintoja kymmennittäin, sadoittain, tuhansittain – montako valintaa sinun päivääsi mahtuu? Aamulla nouset ylös sängystä vai käännätkö kylkeä ja jäät torkkumaan? Otatko puurolautasen vai kupin kahvia leipäpalan kanssa? Puetko päällesi sinisen vai punaisen paidan? Avaatko työpaikan oven hyväntuulisena vai harmittaako astua sisään? Selkeää, vaikka joskus kyllä haastaviakin valintoja.

Uskon myös siihen, että energiaa kannattaa käyttää nimenomaan niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa ja jättää vähemmälle ne, mihin oma vaikutusvaltasi ei riitä. Esimerkkinä; maanantai aamun töihin lähtö tuntuu vaikealta, vituttaa, kun on maanantai. Tai sataa lunta ja se pitää mielen matalaksi, koko elämä tuntuu vaikealta. Ajattelehan asiaa vielä uudelleen; voitko vaikuttaa siihen, että maanantai tulee joka ikinen viikko, joka seitsemäs päivä nyt vain sattuu olemaan maanantai? Et voi. Voitko vaikuttaa siihen, että maanantaina ei huvita töihin lähtö? Itseasiassa voit. Joko pyytämällä maanantait palkattomiksi vapaiksi, jättäytymällä pois työpaikalta tai asennoitumalla toisin, vaikkapa siirtämällä maanantaihin mukavuusalueen työtehtäviä enemmän. Voitko vaikuttaa siihen, että lunta sataa? Et voi. Mutta voit vaikuttaa siihen missä sijaitset, pakkaa tavarasi ja muuta Suomesta muualle, paikkaan jossa lumisadetta ei juuri näy. Kun ymmärtää, että valintoja voi tehdä ja niihin voi vaikuttaa, on elämä jollain tapaa yksinkertaisempaa tai sen voi vastaanottaa avoimemmin ja positiivisemmin, kun tunnet kykeneväsi vaikuttamaan niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Vaikuttaminen, erityisesti omaan tekemiseen oli se sitten työ- tai yksityiselämässä, on myös monien tutkimusten mukaan erittäin merkittävä tekijä tyytyväisyyden ja tasapainon saavuttamiseksi. Kontrollifriikille vähintäänkin haastavaa, suuntaan ja toiseen. Vaikutusvalta ei tarkoita kaikille sitä, että työelämässä pitäisi pystyä vaikuttamaan organisaation isoihin päätöksiin tai valintoihin, vaan se tarkoittaa myös selkeimmillään sitä, että pystyt vaikuttamaan oman työpäiväsi sisältöön ja tekemiseen itse. Omassa työpäivässä tauon ajankohta, käytettävän ohjelman ominaisuudet tai työympäristön siisteys ja viihtyvyys ovat esimerkkinä merkittäviä valintoja, joihin vaikuttaminen tuntuu mielekkäältä ja työtyytyväisyyttä lisäväänä. Niiden ei tarvitse olla isoja päätöksiä, mutta merkittäviä sille, että tunnet voivasi itse vaikuttaa ja antaa mielipiteesi tulla kuulluksi.  Vaikuttaminen merkitsee myös arvostusta, huomion osoittamista – puolin ja toisin. 

Pahinta on, että vain ajelehtii joukon jatkeena pyrkimättäkään vaikuttamaan mihinkään. Vielä pahempaa on se, että yrittää vaikuttaa eikä kukaan kuuntele.

Elämä ei ole ajelehtemista, se on valintoja ja vaikuttamista, jolla johdattelet omaa tarinaasi kohti sitä päämäärää, tavoitetta, jonka olet itsellesi asettanut.