Siirry suoraan sisältöön

Päin pelkoa

Olet kuka tahansa, missä tahansa elämäntilanteessa tai asemassa, tunnet pelkoa. On epäonnistumisen pelkoa, menettämisen pelkoa, nolatuksi tulemisen pelkoa, kivun pelkoa.. mitä kenelläkin. Kaikilla meistä.

Kuinka paljon helpompaa olisikaan paeta, väistellä, piilottaa kuin kohdata pelko. Ja todellisuudessa vain pelon kohtaamalla asiasta pääsee aidosti yli. Kohtaa pelko silmästä silmään, ota se vastaan ja tunnet kuinka selviydyt tilanteesta ja pääset yli. Todellinen taisteluvoitto. Häviämisestäkin oppii, siitäkin on mentävä eteenpäin.

Lapsena tuntee monenlaisia pelkoja, ”oikeita” ja keksittyjä. Voimakkaammin minulle on jäänyt lapsuudesta mieleen yön hiljaisuus ja pimeys. En osaa sanoa miksi, ehkä parempi etten yritäkkään selvittää. Edelleen voin sanoa pelkääväni pimeää. Kun kuljen pimeässä ja mietin pimeän pelkoa, saan helposti kepeän hysterian päälle. Pimeässä minua vaanivat möröt ja maahiset valtaavat mielen. Tekee mieli paeta, juosta, lisätä hysteriaa. Se on pysäytettävä, sanottava seis. Kohdattava pimeä ja nähtävä todellisuus ja faktat. Yhtäkään mörköä tai maahista ei ole vastaan tullut. Se auttaa.

Menettämisen pelko on raju. Esikoisemme syntymään liittyi menettämisen pelko. Pelko oli valtava. Pelolle ei voinut antaa valtaa. Oli taisteltava hetki hetkestä, oli oltava vahvana, täysillä uskoen parasta. Kuten myös silloin kun mieheni loukkaantui vakavasti. Silloin suutuin jopa anopilleni joka itki menettämisen tuskaansa. Oli kohtuutonta suuttua, mutta olin niin vahvassa uskossa selviytymisestä ja paremmasta, etten halunnut yhdenkään sanoa ääneen mitään muuta, epäillä uskoani. Se oli minun tapa voittaa pelko.

Työelämässäkin kohtaamme pelkoja. Vaikeita keskusteluja, epämiellyttäviä selvitettäviä asioita, päätöksiä jotka eivät tunnu oikeilta, päätöksiä jotka ovat vaikeita. Yhtäkaikki niihin liittyy myös pelkoa. Niitä kohden on mentävä, väistäminen vain pahentaa eikä se poista pelon lähdettä.

Pakenemalla opit perääntymään, piiloutumaan. Varmasti mestariksi siinä. Kohtaamalla opit kerta toisen jälkeen vahvemmaksi taistelijaksi, voittajaksi. Päin pelkoa – ja elämä voisi olla suoraviivaisempaa ja yksinkertaisempaa. Meille kaikille!