Mitä merkitystä on kirjoitetulla pelikirjalla, säännöillä jotka ovat yhteiset ja kaikilla pelaajilla tiedossa? Voiko ilman pelikirjaa pelata, kuka määrittelee pelin kulun, kuka voittaa, kuka häviää, missä on maali, miten sinne mennään? Jotta peli nimeltä Yritys Oy toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, määrittele nämä:

  • Pelin tarkoitus
  • Pelin tavoitteet
  • Pelikenttä ja tarvittavat välineet
  • Peliin osallistujat
  • Pelin kulun säännöt

Voitko oletta, että pelaajat pelaavat samaa peliä, innolla ja hyvässä yhteisymmärryksessä, jos pelaajat eivät tiedä pelin tarkoitusta? Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään pelille tarkoituksen ja tavoitteen, sitä paremmin peliä lähdetään viipymättä pelaamaan oikeaan suuntaan. Jokaiselle pitää olla selvää, mikä on minun roolini, miksi olen pelissä mukana! On haasteellista pelata peliä, jos et tiedä missä on maali, etkä sitä miten sinne teoriassa voidaan kulkea. Millaisia keinoja voit käyttää? Mikä on oikeaa tai väärää, mitä halutaan, mitä pitää varoa. On vaikea hahmottaa pelin ideaa, jos kukaan ei sitä kerro – katsomalla ja kysymällä tietysti voi peliin päästä mukaan, mutta vaikeampaahan se on kuin hyvällä pelikirjan tiedolla!

Pelikenttä ja tarvittavat välineet – kuinka kukaan voi pelata kanssasi samaa peliä, jos ei kerrota mikä tai missä on pelilauta ja missä sen rajat kulkevat? On tarpeen myös tarkistaa, että jokaisella pelaajalla on peliin kuuluvat, tarvittavat ja tarpeelliset välineet – heti alusta alkaen. On varsin kohtuuton taival aloittaa vaikkapa Monopolin peluuta, jos muilla on käytössään nippu seteleitä, mutta sinulla ei.

Jotta peli olisi nautinnollista ja mukavaa, on myös tärkeää tietää ketkä peliin osallistuvat! Ja yhtälailla jokaiselle itselleen on tärkeää kuulua nimettynä osallistujana juuri siihen samaiseen peliin, tietää oman tiiminsä. Vain tätä kautta voidaan määritellä kunkin pelaajan oikeudet, vastuut ja roolinsa, sitä paremmin ja mielekkäämmin peli sujuu. Jokainen pelaaja tekee päätöksen pelin kulusta omalla ja tarvittaessa tiiminsä harkinnalla, saavuttaakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen. Ja pelinautinnon!

Pitää muistaa, että yhtäkään peliä ei ole alusta loppuun kirjoitettu valmiiksi etukäteen, se pitää pelata parhaalla mahdollisella sillä hetkellä käytettävissä olevalla joukkueella ja osaamisella, myös onnea matkaan tarvitaan! Ja kuten aina, mitä useampi pelaa peliä samoilla säännöillä ja hyvässä yhteishengessä, sitä parempi on pelin lopputulos. Jokaisen pelin tarkoitus on pohjimmillaan on se, että peliin tartutaan innolla, se koetaan mielekkääksi ja sitä halutaan tehdä lisää! Välillä onnistutaan, joskus epäonnistutaan, mutta yhtäkaikki sen pitää tuntua pääosin mukavalta!

Tietääkö sinun yrityksessäsi jokainen oman roolinsa ja vastuunsa? Tiedetäänkö mihin ollaan menossa, miten? Isoja kysymyksiä, joihin vastaukset ovat erittäin merkityksellisiä yhteiseen tavoitteeseen pääsyssä. Laadi säännöt, tunnista vastuut ja roolit, määrittele tavoitteet ja voitettavat taistelut – se kannattaa!