Positiivisuus ja kiitollisuus ovat voimavaroja, joilla on valtava merkitys. Positiivisella asenteella voi keskittää omaa energiaansa enemmän hyviin asioihin kuin niihin, jotka tuottavat mieleen ja koko kehoon entistä enemmän negaatiota ja mielipahaa. Positiivinen asenne ei poista elämästämme ongelmia, mutta se auttaa kiinnittämään huomiota siihen mikä energisoi sinua itseäsi ja jättää vähemmälle ne, jotka imevät sinusta viimeisetkin ilon ja onnellisuuden rippeet. Jotta voit luoda positiivisuutta ympärillesi, kiittää, kehua ja iloita, sinun tulee osata kiittää ja kehua myös itseäsi. Se ei ole meille suomalaisille aina kovin helppoa. Mutta hei – myös tätä asiaa voi harjoittelemalla oppia!

Olin viime viikolla kuuntelemassa ihanan, positiivisen ja energisen Lotta Haralan luentoa työhyvinvoinnista. Hän kertoi hyvin omakohtaista kokemusta siitä miten on opetellut positiivisuuden ja kuinka vakavia vaikutuksia negaatiolla on ollut hänelle itselleen ja myös uralleen. Millainen vaikutus on negaation kierteellä, miten suuri voimavara positiivisuus onkaan! On vaikeaa olla eri mieltä. Lukeudun ihmistyyppiin, joka vieroksuu äärinegatiivisten ihmisten vaikutusaluetta. Positiivisuus kantaa pidemmälle, helpottaa omaa oloa ja energisoi, antaa voimaa jaksaa myös ne vaikeammat hetket. Vaikkei se aina ole helppoa. Ja varsinkin muistaa kiittämisen ja kehumisen merkitys. Myös itselle.

Niinpä. Harjoittelemalla oppii! Mä olen ryhtynyt harjoitukseen, jossa päivän päätteeksi kehun itseäni. Kuinka helppoa on antaa mielen laukata aivan välittömästi alueelle: ”Hitto, kun olisin voinut tehdä sen paremmin..” ”Harmi, kun en tajunnut sitä heti..” ”Miksi en muistanut…” Miksi en tehnyt..”. Niiden ajatusten aika ei ole tässä positiivisuuden hetkessä. Itsekritiikkiä ja palautekeskustelua on hyvä käydäkin säännöllisesti itsensä kanssa, mutta se tulee kyllä luonnostaan – kuinka monesti sitä onkaan soimannut ja moittinut itseään, sitä taitoa ei tarvitse todellakaan erikseen opetella. Eli päivän päätteeksi ne hyvä asiat, itseään selkään taputtaminen! Olin hyvä, onnistuin! Kiitos tästä päivästä!

Tästä on syntynyt ajatus, joka muhii jossain tuolla takaraivon syövereissä. Organisaatiossa kehuminen ja kiittäminen on erittäin tärkeä asia – se tiedetään ja kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattavissa. Mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on, että sitäkin asiaa tulee korostaa ja harjoitella, luoda positiivisen ilmapiriin elementit. Ehkä otamme joka aamuisen kehuhetken käyttöömme? Ehkä palaverit aloitetaan yhdellä positiivisella kiitoksella tai kehulla? Ehkä jokaisen tulee antaa yksi kehu päivässä kolleegalleen? Sen lisäksi, että jokaisen tulee kehua ja kiittää itseään.

Positiivisemman ja iloisemman elämän puolesta!