Vuosi puolessa välin. Juhannusaatonaatto. Mitä on tämän vuoden aikana saanut aikaiseksi? Ihmismieli on melko jännä, kun kysymyksen esittää itselleen, alkaa vyöryä asioita joita EI ole saanut aikaiseksi, asioita jotka EI ole vielä kunnossa. Kuinkahan tarkkaan pitää itselleen argumentoida, että vastauksiin alkaa tulla kysymyksen esitettyä asiaa? Mitä olet saanut aikaiseksi.

Kuten aina, tuntuu siltä, että alkuvuosi on ollut hirveää hulinaa ja touhua, josta ei oikein saa tartuttua kiinni. Jäsennelty ajatus alkaa tuottaa loogisempaa mielikuvaa. Mielikuvat konkretisoituvat pala kerrallaan ja alkaa järjestyä kalenterikuukausittain, viikottain, liiketoiminnan osa-aluettain, asiakkuuksittain, henkilöryhmittäin. Sumu alkaa hälventyä, alkaa kirkastua.

Mielenterveydelle onkin hyvä aina hetkittäin pysähtyä katsomaan peräpeiliin, vastata kysymykseen Mitä on tullut tehtyä. Tavoitteellinen ihminen haluaa aina parantaa juoksuaan, mennä lujempaa, tehdä paremmin. Ainainen nälkä kehittyä voi sumentaa, voi todellisuudessa heikentää ja vaarantaa myös tulostason. Sokeutuu, ei näe ympärilleen. Siksi etukäteen määritellyt ”must win battles”-käytäntö on hyvä. Kirjaa ylös merkittävimmät tulevat taistelut, taistelut jotka on voitettava, jotta tavoitteisiin päästään. Tee myös toimintasuunnitelma niitä varten. Ja tietyin väliajoin tarkastele mitä kaikkea olettekin saaneet aikaiseksi – ei  yksin, vaan yhdessä. Se pitää mielenterveyden positiivisena, se antaa faktaa toimeenpanokyvykkyydestä, se antaa faktaa tehdyistä asioista. Ja myös niistä, missä pitää vielä kehittyä ja parantua, saada aikaan.

Minun tämän alkuvuoden voitettavissa taisteluissa:

  • On parannettu kannattavuutta
  • On tehty organisaatiomuutos
  • On lisätty operatiivisen toiminnan herkkyyttä reagoida päivittäisiin haasteisiin
  • On saatu vakautettua toimintaamme
  • On lisätty asiakasymmärrystä

Ja jottei kuvitella muuta – listalla on vielä aika monta voitettavaa taistelua, eivätkä ylläolevatkaan ole maalissa vaan ovat jatkuvan kehityksen prosessissa.

Mutta ennen seuraavia voitettavia taisteluita tai niitä kohden otettuja askeleita –

Energistä, leppoisaa, nautinnollista juhannusta kaikille!