Luksusta!

Loma. Ihana nelikirjaiminen luksus, josta me suomalaiset työssä kävijät saamme nauttia keskimäärin viisi viikkoa vuodessa. Palkallisena. Ja vielä osa onnekkaista saavat lomarahat kaupan päälle. Katsotaan mitä tahansa maailman kolkkaa, tuo on todellista luksusta työntekijälle! Monelle yhtiölle samainen aika voi olla taloudellisesti vaikeaa aikaa. Liikevaihtoa ei kerry, kun lomaillaan. Siksipä kassaan on syytä olla kerrytettynä alkuvuoden ajalta tuhti pino ”ylimääräistä”.

Rentoutumista, akkujen lataamista

Loma on ihanaa aikaa, saa kulkea ilman aikataulupaineita, ilman suorituspaineita, olla ja nautiskella leppoisesta elosta, kukin tavallaan. Minulle tämä kesä on ollut lähes täydellinen loma-aika. Nautin, kun hellettä ja aurinkoa on piisannut todellakin riittämiin. Nautin, kun ei ole tarvinnut suunnitella tai aikatauluttaa päiviä etukäteen, on saanut mennä tilanteen mukaan tai olla menemättä. Ei tarvitse olla mitään sen ihmeellisempää. Olen nauttinut myös siitä, että olen voinut pitää rennon mielialan yllä, katsoessani päivittäin työsähköpostit ja huomannut, että asiat sujuvat juuri kuten heinäkuussa asioiden tuleekin sujua. Se rauhoittaa mielen ja antaa henkisen luvan jatkaa leppoista lomailua. Huomenna, kun palaan työn ääreen, uskon, että olen aidosti rentoutunut ja intoa täynnä kohti työntäyteistä syksyä!

Kukin tavallaan

Selkeästikin siis olen nauttinut täysin stressivapaata loma-aikaa. Sekin luksusta ja niin tarpeellista. On erittäin harmillista kuulla, että loma-aika ajaa ihmisiä ahdistumaan loman jälkeisestä tulevasta työrupeamasta. Jokin menee harmillisesti pieleen. Ymmärrän, että jokainen meistä on yksilö, jokainen työtehtävä ja -rooli on omansa, mutta silti pahoillani, jos loma saa aikaan ahdistusta. Kuinka merkitykselliset loma-ajan viikot ovatkaan ja kuinka paljon voisikaan toivoa, että jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan nauttia monelle vuoden kohokohdasta, kesälomasta. Jollekin se voi olla lyhyempiä pätkiä kerrallaan, toiselle täydet viikot ”putkeen”. Joku unohtaa työn totaalisesti, toiset roikkuvat työasioissa kiinni koko loman ajan. Kukin todellakin tavallaan.

Työhön paluu

Jollain tapaa uskon tässäkin siihen, että mielekäs tekeminen, arvostus omaa työtä kohtaan niin työympäristössä että myös itsellä ja hyvä työilmapiiri antavat mahdollisuuden siihen, että loman viimeiset viikot eivät kääntyisi stressin puolelle. Kun on lomankin jälkeen jotain mitä on mukava odottaa, jotain mitä arvostaa – sen ei pitäisi tuottaa stressiä.

Stressitöntä työhön paluuta!