Siirry suoraan sisältöön

Mestarinäytelmä

Shakespearen sanoin koko maailma on näyttämö ja naiset ja miehet sen näyttelijöitä.

Kuinka helppoa olisikaan, jos jokaisella meillä olisi elämässämme vain yksi rooli suoritettavanaan. Sen sijaan me joudumme tai pääsemme helpostikin useiden erilaisten roolien vastuuhenkilöiksi ja päänäyttelijäksi, niin työelämässämme kuin arjessakin. On hyvin yksilöllistä kuinka paljon nämä roolisuoritukset eroavat toisistaan.

Näytelmässä rooli on kirjoitettu valmiiksi alusta loppuun. Sitä harjoitellaan, sitä hiotaan ja ulkoa opiskellaan. Kerta toisensa jälkeen toistetaan, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen sitten, kun oikea suoritus pitää yleisölle esittää. Näytelmässä tyypillisesti myös suljetaan ulkoiset tekijät pois, rajataan mahdollisuus siihen, että jokin meneekin eri tavalla kuin on kirjoitettu, suunniteltu ja harjoiteltu. Oikeassa elämässähän harvoin näin on. Nämä meidän roolisuoritukset elävät suurilta osin kirjoittamatonta polkua, on tekijöitä joita emme osanneet arvata ja on tekijöitä joihin emme parhaalla mahdollisella keinoilla voi edes vaikuttaa. Ja sitten on niitä asioita, joihin voimme vaikuttaa, kun vain sen oikein oivallamme.

Uskon, että jokainen meistä haluaa viedä roolit läpi parhaalla mahdollisella osaamisellaan, kaikki meistä haluaa onnistua, olla kiitetty esityksen tähti. Harva haluaa joutua kriitikon teräviin hampaisiin riepoteltavaksi.  Haasteelliseksi oikean elämän roolisuorituksen tekee se, että aina ei ole yksiselitteistä mitkä ovat roolin tavoitteet ja päämäärät, mitä siltä roolilta sinä itse ja ennenkaikkea myös muut ihmiset ympärilläsi tai työelämässä organisaatio odottaa. Työelämässä haasteen suorittamista helpottaa tavoitteiden määrittely ja etukäteen mahdollisimman tarkka kuvaaminen ja kirjaaminen pääkohdittain – ei rivi riviltä tai kohta kohdalta päivittäistä suorittamista. Päävastuut, päämäärät ja ne merkittävimmät asiat, jotka pitää hoitaa kunnialla maaliin asti, ne joihin sinä voit vaikuttaa omalla panoksellasi. Organisaation tulisi myös roolisuoritusta helpottaakseen määritellä yhteisen näytelmän säännöt ja normit, miten tätä peliä voidaan yhdessä pelata. Miten rooli tulee viedä henkilökohtaisesti loppuhuipentumaan saakka ja mitä se tarkoittaa henkilöltä itseltään, mitä se tarkoittaa tiimiltä, organisaatiolta, siis jokaiselta näytelmään osallistuvalta yksilöltä.

Siitä muodostuu työelämän näytelmä, jota on ilo tehdä ja jota on ilo seurata.