Siirry suoraan sisältöön

Muutos. Onko se totta? Olenko huono?

Miksi muutos on organisaatioissa nykypäivää ja samalla niin haastavaa? Näen asiassa (ainakin) kolme syytä:

1) Matkalla muutokseen liittyy henkilökohtaisia tunteita ja puolustusta; Enkö ole riittävän hyviä tässä ja nyt? Mikä minussa nyt on vikana? Miksi emme riitä tällaisena? Olemmeko siis aina olleet umpisurkeita? Tässä(kin) viestinnän merkitys on suuri. Miten onnistumme viestimään muutoksen syyt, tarkoitukset ja tarpeet, jotta kenenkään ei tarvitsisi ajatella, että muutosta viedään läpi, koska olemme huonoja. Onnistumista on, kun ymmärrämme kaikki, että hyvyydestämme huolimatta, haluamme olla huomenna tätä päivää parempia.

2) Liiketoimintaympäristö muuttuu, jolloin vaarassa on mennettää koko liiketoiminta, mikäli ei kyetä vastaamaan ympäristön tarpeisiin. Toimintaympäristöön kohdistuu varsin paljon muutospaineita, asiakkaat ovat vaativampia ehkä myös laatutietoisempia, digitalisaatio, työelämän murros, kuluttajakäyttäytymisen muutos – you name it! Vain aniharva yritys elää sellaisessa toimintaympäristössä, joka EI ole muutoksen kohteena. Kilpailijat tekevät näppäriä liikkeitä, ottavat markkinaosuutta, tuotteistavat paremmin, hinnoittelevat aggressiivisemmin, kaappaavat asiakkaita — liiketoiminta vaikeutuu – usko pois, kilpailijat eivät ole huomenna vähemmän aggressiivisia siksi, että sinun yritys myös pärjäisi, tai asiakkaat eivät vaadi aiempaa vähemmän, jotta sinun elämäsi olisi helpompaa. Tosiasia on, että mikäli yritys ei kykene muuttumaan, toimintaympäristön muutos ja taitavat kilpailijat kyllä tappaa – ehkä hieman kivuliaan hitaasti kiduttaen, mutta varmasti.

3) Yhteinen usko. Miten luodaan yhteinen usko muutosmatkaan, siihen maratoniin, jolla on yhteinen maali ja päämäärä. Muutos vaatii asennetta, rohkeutta ja luottamusta. Uskoa. Se ei synny helpolla. Miten viestiä, johtaa ja argumentoida, että kaikki se, mikä välillä voi tuntua epäuskottavalta, onkin realismia jonain päivänä. Ei niin, että se tapahtuisi yhdessä yössä tai kerralla. Mutta askel askeleelta, kunhan ymmärretään MIKSI meidän pitää toimia tänään toisin kuin eilen. MIKSI meidän on tärkeää oppia uusia tapoja tehdä, uusia tapoja toimia – hypätä seuraavalle portaalle, kohti sitä pitkää maratonmatkaa, johon olemme yhdessä taivaltamassa. Sen pitää olla yhteinen taival – ei johdolle tai hallitukselle tehty oma versionsa, johon kukaan ei usko. Askeleet kohti tätä päivää isompaa ja arvokkaampaa. Muutos on yhdessä toimenpiteistä sopimista, tukemista ja kannustamista. Se on ennenkaikkea oppimista ja huomisen arvon rakentamista.

Ja juuri näistä syistä se on myös vaikeaa, mutta mitä suuremmissa määrin myös elinehto.