Siirry suoraan sisältöön

Kypsemmällä iällä opiskelu

Näin lomalla on aikaa ja energiaa pohtia opiskelun hyötyjä ja haittoja. Olen viime syksynä aloittanut Jyväskylän avoimen yliopiston opiskelut, ensin uteliaisuuttani ja silkasta mielenkiinnosta tälläistä ”harrasteluetäopiskelua” kohtaan. Aika nopeasti huomasin, että opiskelu antaa minulle paljon enemmän kuin ottaa, ja ainoa mitä tässä kohden harmittelen on se, että en ole tajunnut tälläistä mahdollisuutta aiemmin!

Eihän se työssä käyvältä onnistu?

Jyväskylän avoin on siitä mielenkiintoinen, että lupauksien mukaisesti olen voinut opiskella täysin etänä ja aikatauluihin sitoutumatta (ehkä muuallakin näin?). Luennot, materiaalit ja kirjallisuus on käytännössä kaikki verkossa, muutamia oppikirjoja lukuunottamatta. Se on ollut ainoa mahdollisuus näin työssä käyvälle ja vielä perheelliselle ihmiselle. Toki se tuo myös haasteita, eli pitää itse olla aktiivisena ja motivoituneena vielä opiskeluita eteenpäin. En ole tästä kuitenkaan asettanut itselleni mitään paineita, teen sen mitä ehdin ja jaksan. Minulla on tavoitteita opiskeluja kohtaan, mutta nekin yritän pitää taka-alalla ja ajattelen niin, että aika näyttää mihin rahkeet ja voimavarat riittävät. (Ehkä kovimmilla tässä onkin fyysinen kehon kestäminen, istuminen tappaa – kuten tiedetään!)Ajatus, että voin koska tahansa lopettaa tai pitää taukoa, helpottaa. En ole sitoutunut mihinkään opiskelussani.

Se maksaa

Suomi on siitä upea maa, että opiskella voi vaikkei olisi erityisen varakas. Avoimen yliopiston kurssimaksut ovat todella maltilliset, minusta jopa halvat ja kursseja voi ostaa aina sitä mukaan, kun haluat ryhtyä jotain suorittamaan. Ilman sitoumuksia isommista kokonaisuuksista. Mielestäni siis edullista.

Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on?

Olen nyt jo huomannut, että jokainen kurssi, jokainen luettu oppikirja ja katsottu luento on tuonut minulle lisää ymmärrystä, osaamista ja ammattitaitoa omaan arkiseen työhöni. Yhtä ainoaa turhaa kurssia en mielestäni ole käynyt, haastavia kylläkin. Olen huomannut, että teoria on ollut todella kiintoisa lisä kaikkeen siihen mitä olen käytännössä vuosien varrella oppinut ja kokenut. Teoria antaa ymmärrystä ja laajentaa kyvykkyyttäni käsitellä asioita. Miten olenkaan pärjännyt ilman ymmärrystä teoriasta.. Olen kahdeksan kuukauden aikana suorittanut 66 opintopistettä, kahlannut yrityksen taloustieteen perusteita, henkilöstöjohtamisen ja markkinoinnin aineopintoja ja muutamia muita yksittäisiä kursseja.

Aika näyttää mihin tämä johtaa, mutta vaikka päättyisi tähän, olen silti ollut vain saamapuolella! Suosittelen opiskelua jokaiselle ikään tai asemaan katsomatta!