Siirry suoraan sisältöön

Tiukan paikan neuvottelut

Oletko ollut tiukassa paikassa, jossa hyvät neuvottelutaidot olisivat tarpeen? Tietysti olet. Kaikki me olemme olleet. Milloin vastaanottajana, milloin aloittajana, milloihn mitäkin.

Joku on joskus väittänyt, että olen onnistunut tiukan paikan neuvottelija ja kykenen ristiriitatilanteessa taikomaan kelvollisen lopputuloksen aikaan. Mietin, että näinköhän on, olenko oikeasti tässä osuudessa taitava? Vaatimattomuus iskee ja totean, että varmaan jotain potentiaalia minussa tähän on. (Samalla kyllä posket punoittaa ja totean, että on tilanteita, jossa en todellakaan edusta hyvää neuvottelutaitoa – yritän sitäkin pimeää puoltani parantaa!) Yritän hahmottaa mistä syntyy hyvä neuvottelu, mikä on olennaista kohtaamisessa, jossa on jo alkujaan jokin negatiivinen jännite, ehkä jopa riita tai ainakin riidan jyvä siihen? Löysin muutaman pääaiheen;

·     Älä hyökkää vastaan, vaan kuuntele ja ymmärrä ongelma. Kieltämällä ongelman, asemoit entistä tiukemmin neuvottelun eipäs-juupas -kulmaan, sieltä on vaikea rakentaa hyvää lopputulosta.

·     Vaikka kuinka tunteet nousisi, laske ne tietoisesti itseltäsi alas. Huomioi myös kaverin tunteet, kovin kiihtyneenä on kenenkään turha jatkaa! Ei synny järkevää lopputulosta, todennäköisesti vain lisää tulta ja tappuraa.

·     Tunteet alas teemaan liittyy myös toinen tärkeä neuvo; rauhoitu, hengitä, hidasta! Kun hidastat, se todennäköisesti tarttuu myös keskustelukumppaniin ja keskustelun syke rauhoittuu. Jos lisäät tempoa, se takuulla lisää tempoa myös vastaanottajassa – tempo lisää sykettä, nostaa verenpainetta….

·     Olen huomannut, että paras tulos saadaan aikaan, jos pystyn unohtamaan, että ”tämä neuvottelu on voitettava”. On parempi lähestyä asiaa aidon sopimisen taktiikalla, kuin ”minä sanon viimeisen sanan”-taktiikalla. Ratkotaan yhdessä – ei istuta eri puolilla pöytää. Tätä kautta voit silti olla voittaja.

·     Yritä olla kontrolloimatta – opastava lähestymistapa on monesti tehokkaampi. Pysy myös totuudessa, ohjaa kumppanikin sille tielle. Älä maalaile tai liiottele.

·     Lopuksi kannattaa kerrata sovitut asiat, ehkä se lyhyt muistio myös on tarpeen!