Kestävän kehityksen kokonaisuus on valtava möhkäle. Mitä globaalimmin sitä ajattelen, sitä isommaksi norsuksi se muuttuu. Mihin maailma menee, riittävätkö luonnonvarat ja ellei, mitä tapahtuu. Millaisia yhteiskunnallisia muutoksia saamme aikaan, jotta voimme turvata nykyisille ja tuleville sukupolville ylipäätään elämisen mahdollisuudet. Ihminen, ympäristö ja talous tulisi olla tasavertaisia kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa. Ekologinen kestävyys, kulttuurillinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys, taloudellinen kestävyys..  Järjettömän isoja asioita. Miten minä pieni kuluttaja voin syödä norsua pala kerrallaan ja pelastaa maailmaa – onko se edes mahdollista?

Itse havahduin talouden jätteen kierrättämisen merkityksellisyyteen. Olimme varmasti tässä myöhäisherännäisiä, mutta kerron silti. Kierrätimme lähinnä kaatopaikkakuormien muodossa kerran kaksi vuodessa isommat jätteet ja kaikki muu meni tavan roskikseen. Muutimme tapaamme toimia seuraavasti;

 • biojäte pihassa olevaan kompostoriin
 • metallit metallipussukkaan ja siitä säännöllisesti metallinkeräyspisteeseen
 • lasit lasilaatikkoon ja siitä säännöllisesti lasinkeräykseen
 • paperit paperilaatikkoon ja siitä säännöllisesti paperinkeräykseen
 • pahvit pahvilaatikkoon ja siitä säännöllisesti pahvinkeräykseen
 • muovijäte muovinkeruupussiin ja siitä säännöllisesti muovinkeräyspisteeseen
 • loput pihassa olevaan yleisroskikseen (jota aiemmin tyhjennettiin kahden viikon välein)

Muutos yleisroskikseen on valtava. Käytännössä se ei enää täyty edes kuukauden tyhjennysväleillä vaan on ehkä puolillaan – sekin saattaa olla ”vanhaa” kaatopaikkaromua.  Kerran viikossa riittää mainiosti, kun vie kauppareissulla keräyspisteeseen muovit ja tarvittaessa muut. MUOVIn määrä on järjetön. On pakottanut ajattelemaan ostoksia ja muovikääreitä ihan uudella tavalla. En halua hukuttaa maailmaa muoviin!

Yhteenveto:

 • ei maksa minulle yhtään aiempaa enempää
 • ei kuluta aikaa juurikaan enempää
 • olen pienen askeleen verran parempi ihminen
 • välitän jälkipolvieni tulevaisuudesta maapallolla
 • ajattelen kestävää kehitystä, huomista enemmän
 • muuttanut arjen valintoja ja niihin liittyviä pohdintoja monella tapaa
 • pohdin enemmän kuluttamista, tulevaisuutta, kestävää kehitystä, valintoja
 • tiedän että voin tehdä vielä paljon enemmän

Se miksi kirjoitan – koen, että tämä on monelle itsestään selvyys, mutta jos saan edes yhden lukijan innostumaan tästä ja kokeilemaan – on viestini kirjoittaminen ollut aiheellista ja arvokasta!

Mitkä sinun pienet teot ovat?