Yhtiöissä on jälleen ollut aika strategiatyön ja tulevien aikojen suunnitelmien. Niinhän se tässä kohden vuotta tuppaa olemaan?

Uusi strategia, uudet tavoitteet, uudet suunnitelmat on nyt saatu laadittua kauniiksi paketiksi ja dokumentoitua, ehkä myös jo julkaistua juhlavasti niillekin, jotka strategiatyössä eivät mukana olleet. Mikä nyt on tärkeintä? Yksinkertaista; verbit ja teot. Suunnitelmiin tuotetaan kauniita sanoja, toinen toistaan mahtavampia mielikuvia, kun samanaikaisesti pitäisi keskittyä ennen kaikkea tekemiseen, sen laatuun ja tuloksiin. Muistatko, että tässä prosessissa on saatettu silloin tällöin muistaa kerrata ja kertoa kuinka huiput strategiapäivät olivat ja ”se” saatiin vihdoista viimein tehtyä – huh, nytkö sen voi unohtaa! Toivon todella, että ne kuuluisat Rukan strategia-päivät ovat jääneet aikakauteen ennen koronaa – jotain hyvää olisi koronastakin!

Kun nyt asiaa oikein pohdin, minuahan suorastaan vituttaa jatkuvat ”Näin teet parhaan strategian”-webinaari- ja muut mainospuheet. Ei ole Ameriikan temppu kirjoittaa parasta strategiaa, mutta sitäkin isompi temppu on saada se muutettua toiminteiksi ja tuloksiksi! Ja sittenhän se strategian laatu vasta todennetaan ja mitataan. Joten, rakkaat konsultit, kääntäkää mainoslauseiksi ”Näin toimitat strategian mukaiset teot”, sille olisi enemmän käyttöä. Toisinaan on käynyt mielessä, että olisiko sittenkin kannattanut tiivistää strategia vain muutamaan vaikka täysin tökerösti kirjoitettuun slaideen ja käyttää sekin kirjoittamisen ja suunnittelun aika tökerösti kirjoitettuihin, mutta loistavasti suoritettuihin tekoihin?

Suunnitelmat antavat uskoa, että nyt on jotain muutosta ilmoilla, suuntaa katsetta parempaan huomiseen – siksikin tärkeää. Siitä halutaan puhua ääneen, julkistaa ja juhlia, koska nyt tiedämme mihin olemme menossa. ”Nyt meillä on strategia, suunta ja päämäärä valmis, haluan kertoa sen kaikille”. Maali, etappi, jess! Mutta kun ei ole. Vaan vasta lähtöviivalla. Maalina on ne suunnitelmassa mainitut teot.

Mutta hei, mikään ei ole vielä myöhäistä – juuri tänään on paras hetki laittaa jalkaa kaasulle ja aikaan saada tekoja. Juhlikaa viipymättä, kun ensimmäinen etappi tuloksista on saavutettu! Kuuluttakaa niitä suureen ääneen! Juhlikaa, kun toinen etappi sovituista hankkeista etenee ja askelmerkit osuvat teoissa paikoilleen – sen olette ansainneet! Lausukaa ääneen, jos teot eivät vastaakkaan suunniteltua, mitatkaa ja korjatkaa niin monesti, kunnes taas olette oikealla ladulla! Ja taas kun oikea latu on löytynyt ja suksi kulkee – olette ansainneet todeta; ”Huippu strategia, mutta tulokset ne vasta huippuja ovatkin!”. Onnea loistaville teoille, ei hyvälle strategialle!