Siirry suoraan sisältöön

Kun yksi ovi sulkeutuu..

Niinhän sitä sanotaan, että kun yksi ovi sulkeutuu, se mahdollistaa uusien avautumisen. Nyt on aika sulkea omalla työelämän polullani Palvelualojen Työnantajan eli Paltan ovi. Se taival onkin ollut kovin pitkä. Tarkalleen ottaen en edes muista milloin ensimmäistä kertaa olen ollut mukana oman alan työehtosopimustyöryhmässä. No, sanottakoot, että vuosikausia, siis kauan. Työehtosopimustyöryhmässä oleminen on ollut mielenkiintoista ja se on tuonut hyvän käsityksen siihen, että aidosti työnantajalla on mahdollisuus vaikuttaa työehtosopimuksen sisältöön. Lopputuloshan on sitten luonnollisestikin liittojen välinen monimutkainen neuvottelutulos, niinkuin hyvin julkisuudesta tiedetään. Tämä aikakausi on joka tapauksessa tuottanut valtavan määrän tietoa ja ymmärrystä työehtosopimusmaailmaan ja sen kompleksisuuteen – tärkeä kokonaisuus, olen kokenut.

Tämän lisäksi olin mukana Paltan hallituksessa kolmivuotiskauden. Se oli hieno kokemus, en keksi missä muualla olisin voinut saada mahdollisuuden toimia Suomen suurimpien toimitusjohtajien kanssa samoissa askareissa. Toimitusjohtajat yhtiöistä kuten Veikkaus, VR, Posti, Yle, Telia, DNA, Silja Line, Elisa, Finnair… mitä näitä nyt oli – ymmärrätte jo tästä listasta, mistä oli kyse – aika pieneksi sitä paikoitellen itsensä tunsi. Nähdä ja tuntea vaikutusvaltaisimmat johtajat – ainutlaatuinen kokemus ja oppi, ehkä myös sellainen, jossa ymmärsin, että ihmisiähän isotkin ovat! Samaan aikakauteen liittyy myös oppi, jossa tunnistan, että tämänkaltainen vahva työvaliokuntatyöskentely ei ole minulle kiintoisin hallitustyön muoto – enemmän pitää päästä tuomaan omaa lihaa ja verta peliin! Mutta kokemuksena ainutlaatuinen, josta olen todella kiitollinen.

Eikä siinä kaikki. Löysin itseni digitalisaatio työryhmästä, niin jäsenenä kuin puheenjohtajanakin. Sekä elinkeinopolittisesta työryhmästä. Niin, ja tietysti jo ”kokeneena Palta-konkarina” päädyin myös vaalivaliokuntaan. Vuosien saatossa valtava määrä eri yrityksiä, eri näkökulmia, eri ihmisiä – jokaisesta kokouksesta, tapaamisesta tai palaverista syntyi takuulla ainutlaatuista kokemusta tai oppia itsellenikin. Ja ymmärrystä elinkeinopoliitikan merkityksestä.

Kannustankin rohkeasti olemaan aktiivinen työnantajaliiton jäsen. Liitot tarvitsevat tämän kaltaista aktiivista ”talkootyötä” ja rajapintaa sinne työnantajan arkeen ja haasteisiin. Ja kun avoimesti on valmis antamaan, on lopputuloksena myös se saamisen ilo <3.

Kiitos Paltan ammattitaitoiset ihmiset ja jäsenet yhteisistä vuosista! Kaikkea hyvää teille jokaiselle jatkoon!

Avainsanat: