Siirry suoraan sisältöön

Ensimmäinen askel on iso harppaus!

Mielikuva hallitustyöstä on helposti jotain suurta ja mahtavaa, sellaista joka ei pienen yrityksen tarpeisiin sovi edes kenkälusikalla työnnettynä mitenkään. Hallitusammattilaiset myös helposti mystifioidaan henkilöiksi, jotka puhuvat outoa bisneskieltä ja ovat vieraantuneet operatiivisesta työstä. Näissä lukittujen ovien takana pidetyissä hallituksessa sitten nämä erikoiset henkilöt visioivat vain suuria eivätkä innostu niihin arjen arkisiin asioihin ja tavallisiin haasteisiin. Ja ovat vielä kalliitakin ne bisneskieltä puhuvat hallitusammattilaiset.

Kun yrittäjä/omistaja pohtii ensimmäistä kertaa yritykseensä ulkopuolisten hallitusjäsenten ottamista, se on iso askel, valtava harppaus yrittäjän arjessa. Yrittäjä saattaa myös tuntea jonkunlaista epäuskoa, ehkä jopa alemmuutta siitä, että ”tämä meidän bisnes nyt on vain tämmöistä” ja ”en minä kehtaa kaikkea tätä epämääräisesti johdettua ulkopuoliselle näyttää”. Samalla yrittäjää pohdituttaa se, onko hallituksesta varmasti hyötyä vai sekoittaako se loputkin, meneekö minulta määräys- ja vaikutusvalta omaan yritykseeni? Usko pois, kaikki tämä varsin inhimillistä pohdintaa!

Yrittäjänä/omistajana, jos olet ulkopuolista hallitusjäsentä pohtimassa, voit auttaa päätöksentekemisen syntymistä käymällä esimerkiksi näitä tärkeitä kysymyksiä läpi:

  • Mikä on se muutos nykyiseen tilaan, mitä olet rakentamassa?
  • Mihin tarvitset lisää sparrausta, asiantuntijuutta, osaamista tai verkostoa?
  • Tavoitteleeko yrityksesi merkittävää kasvua, ehkä kansainvälistymistä? Verkosto ja kokemus saattaisi olla tarpeen!
  • Ehkä sinua kiinnostaa ostaa jokin toinen yhtiö ja kaipaat yrityskauppojen tekemiseen tukea ja osaamista?
  • Onko sinulla aikomus tehdä seuraavien vuosien aikana exit tai sukupolvenvaihdos, johon asiantuntijalla olisi hyödyllisiä neuvoja ja matkaa voisi rakentaa yhdessä?
  • Puuttuuko yritykseltäsi strategia, jonka kuitenkin haluaisit tehdä ja näet, että sellaisella suunnitelmallisuudella ja tavoitteellisuudella olisi selkeää hyötyä ja lisädraivia tuloksiin?

Kun pohdit ”ääneen” näitä kysymyksiä, uskon, että löydät lopulta vastauksen kysymykseen ”Mihin hallitusta yritykseni tarvitsee?”. Tämä ääneen ajattelu antaa sinulle myös tärkeää osviittaa siitä, millaisia henkilöitä ja millaista osaamista tarvitset ympärillesi.

Hallitusjäsenten valinta kannattaakin tehdä huolella, tässä auttaa esimerkiksi Hallituspartnereiden välityspalvelu. Hyvin toimiva, juuri yrityksen tarpeisiin soveltuva hallitus ja ennenkaikkea nämä valitut ihmiset tuovat varmasti monta eri onnistumisen avainta sinulle lisää. Huomaat, että ulkopuolinen hallitus ei vain istu ja syö viinereitä, vaan aivan aidosti tekee työtä yrityksesi menestyksen eteen. Joku viisas onkin sanonut, että käyttää mieluummin hallitusammattilainen termin sijasta hallitustyöläinen sanaa – aivan ytimessä!! Parhaimmillaan hallituksesta rakentuu omistaja/yrittäjälle elintärkeä sparrausfoorumi ja yrityksen kasvulle hyvä alusta, jossa puhutaan juuri niistä asioista mitä siinä hetkessä oleva yritys tarvitsee, ja ratkotaan juuri niitä operatiivisia tai strategisia asioita, mitkä sillä hetkellä ovat tärkeitä. Se on erinomainen tuki, turva ja ajatusten ”vastuullinen pallotteluseinä” vielä aiemmin niin yksin puurtavalle yrittäjälle/omistajalle.

Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin!