Keskustelin eilen erään omistajan kanssa mielenkiintoisesta aiheesta, ottaisiko hän menestyvälle yhtiölleen huipun toimitusjohtajan ja laiskan hallituksen, vai laiskan toimitusjohtajan ja huipun hallituksen. Onpa mielenkiintoinen aihio!! Joskin jokainen tuohon vastaisi, että mieluiten huipun toimarin ja huipun hallituksen. Tietysti.

Laiska toimitusjohtaja?

Kuulostaa pahalta, eikö? Mitä se sitten on. Se on kykenemättömyyttä saamaan aikaan sovittuja toimenpiteitä ja johtamaan orkesteria kohti tavoitteita ja tuloksia. Laiska toimittamaan annettua toimitusjohtajan tehtävää. Ehkä innostus ja motivaatio puuttuu, ehkä oma jaksaminen on koetuksella, ehkä taidot eivät riitä, ehkä luottamuspula on heikentänyt kyvykkyyttä toimia. Syitä ”laiskuuteen” voi olla monia.

Tässä kohden on kuitenkin hyvä todeta, että toimitusjohtaja voi olla myös hyvin aktiivinen ja innokas, vaikkei saisi tuloksia aikaan. Silloin kyse saattaa olla osaamattomuudesta, väärästä strategiasta, vääristä valinnoista toimenpiteiden suhteen… Summa summarum, tässäkin tilanteessa _jonkun_ pitäisi tietysti herätä todellisuuteen, toimia! MIKSI toivottuja tuloksia ei saada aikaan, selvitettävä ja lähdettävä tekemään korjaavia toimenpiteitä, jotka toisinaan voivat olla hyvinkin raskaita, mutta välttämättömiä.

Kuka se ”jonkun” on? Onko se hallitus, joka reagoi toimitusjohtajaa vaihtamalla? Onko se toimitusjohtaja, joka reagoi johtoryhmää vaihtamalla? Onko se tiimi, joka reagoi strategiaa, suuntaa ja toimenpiteitä vaihtamalla? Onko se omistaja, joka reagoi hallitusta vaihtamalla? Vai joku muu? Kas siinäpä pohdittavaa!

Laiska hallitus?

Kuulostaa pahalta, eikö? Todellisuudessahan useat hallitukset edelleenkin ovat tälläisiä ”laiskoja” hallituksia. Heidän tehtävä on juridiset allekirjoitukset ja kaikki muu organisaatiossa hoituu jollain muulla tavoin – hallitukselle ei ole olemassa siis mitään muuta roolia tai tehtävää, ja itseasiassa tämä paperiosuushan hoidetaan usein aivan mallikkaasti maaliin. Toki tässä ajatuksessa saattaa unohtua se, että osakeyhtiölaki kyllä löytää hallitukselle paljonkin vastuullisia tehtäviä, mutta ei takerruta siihen ”seikkaan” nyt. Yhtäkaikki, harmillista, että tässä kohden jätetään hyödyntämättä yhtiössä yksi kokonainen voimavara; parhaimmillaan hallitus on aitoa lisäarvoa tuottava foorumi ja keskinkertaisuudessakin sillä on mahdollisuus auttaa toimivaa johtoa menestymään tehtävässään!

Laiska hallitus on myös hallitus, joka ei jaksa innostua toimimaan johdon tukena tai vaikkapa tarrautua strategian uudistamiseen tai laatimiseen. Laiska hallitus antaa myös toimitusjohtajan preferoida omaa työkenttäänsä heikoilla tuloksilla eikä tee tai vaadi muutosta. Laiska hallitus on pahimmillaan vaarana tuhota koko yhtiön, ELLEI siellä ole timanttinen toimiva johto etulinjassa taistelemassa menestyksen eteen. Laiska hallitus ei ole huomisen johtavassa asemassa olevan yhtiön hallitus.

Miten vältymme tältä ”laiskuudelta”? Miten toimia, jotta toimitusjohtajamme olisi joka päivä innostunut, aktiivinen ja osaava, ja että hänellä olisi aktiivinen, huolehtiva ja ammattimainen hallitus tukenaan? Siinä on hieno tavoite, jota kohden jokainen hallitusjäsen, omistaja, toimitusjohtaja voi omalla tekemisellään ja panoksellaan pyrkiä!

Jatkan mielelläni kanssasi tästä innostavasta aiheesta vuoropuhelua!