Siirry suoraan sisältöön

Oikea hetki hallitusjäsenelle?

Mielikuva hallitustyöstä on helposti jotain mystistä, isoille yhtiöille kuuluvaa kaukaista visiointia ja hallinnollisten asioiden varmistamista. Hallitusammattilaiset puhuvat outoa bisneskieltä ja ovat vieraantuneet operatiivisesta työstä. Näissä lukittujen ovien takana pidetyissä hallituksessa sitten nämä erikoiset henkilöt visioivat suuria eivätkä innostu tarttumaan niihin arjen arkisiin haasteisiin.

Näinköhän?

Yritän omalta osaltani ”arkistaa hallitustyötä”, tuoda sitä lähemmäksi aivan normaaliksi tavaksi johtaa yhtiötä kohti tätäkin päivää paremmaksi yhtiöksi. Hallitus on omalla roolillaan johtamisjärjestelmän yksi osa muiden rinnalla, ei sen mystisempää. Yritän myös tuoda esille niitä yhtiön kehittämisen ja kehittymisen mahdollisuuksia, mitä hyvin toimivassa hallitustyössä on runsaasti – eikä hallitus onnistu yksin, vaan aina yhdessä toimivan johdon kanssa.

Kun omistaja pohtii ensimmäistä kertaa yritykseensä ulkopuolisen hallitusjäsenen ottamista, se on varmasti valtava harppaus omistajan maailmassa. Yrittäjä käy läpi monenlaisia pohdintoja ennen päätöstä; ”Onko hallituksesta varmasti hyötyä vai sekoittaako se loputkin, meneekö minulta määräys- ja vaikutusvalta omaan yritykseeni, mikä roolini on jatkossa?”

Mielestäni kuitenkin suurin kysymys omistajalle ratkaistavaksi ennen hallitusjäsenen valintaa on: ”Mikä on yhtiön suunta tästä päivästä kohti tulevaisuutta ja mitä osaamista, kokemusta, verkostoa siinä onnistumiseksi tarvitsemme?” Kun vastaus tuohon on kirkastunut, on mahdollista etsiä ja löytää ne oikeat hallituksen ulkopuoliset jäsenet, jotka omalta osaltaan tuovat lisää onnistumisen mahdollisuuksia kohti huomisen yhtiötä.

Hyvin toimiva, juuri yrityksen tarpeisiin soveltuva hallitus ja ennen kaikkea tähän tarpeeseen valitut ihmiset tuovat monta eri onnistumisen avainta sinulle omistajana lisää. Huomaat, että hallitus ei vain istu ja syö viinereitä, vaan aivan aidosti tekee työtä yrityksesi menestyksen eteen. Parhaimmillaan hallituksesta rakentuu omistajalle elintärkeä sparrausfoorumi – yrityksen kasvulle hyvä alusta, jossa puhutaan juuri niistä asioista mitä siinä hetkessä oleva yritys tarvitsee, ja ratkotaan juuri niitä operatiivisia tai strategisia asioita, mitkä sillä hetkellä ovat tärkeimpiä. Se on myös erinomainen ”palloseinä” omistajalle, joka on ehkä pohtinut näitä asioita aiemmin yksin, illan ja yön hiljaisina hetkinä.

Omistaja, rohkaisen sinua pohtimaan kysymystä: ”Mikä on yhtiön suunta tästä päivästä kohti tulevaisuutta, mitä osaamista, kokemusta, verkostoa siinä onnistumiseksi tarvitsemme?” ja tarrautua ajatukseen ulkopuolisen hallituksen jäsenen ottamisesta!

Sparraan, keskustelen ja autan sinua enemmän kuin mielelläni!