Siirry suoraan sisältöön

Miten sinne hallitukseen pääsee?

Tiedän, että tälläkin hetkellä moni verkostossani pohtii mielessään kysymystä ”Miten sinne hallitukseen oikein pääsee?”. Hallitustyö on noussut voimakkaasti viime aikoina esiin, eikä suotta. Hallitustyön merkityksellisyys ja sitä kautta yhtiölle arvon tuottaminen on kiinnostava aihe, ja on päivänselvää, että varsin moni, myös (minua)nuorempi pohtii hallitustyötä omalle urapolulleen. Olisiko näistä muutamista vinkeistä juuri sinulle apua?

Tunnista osaamisesi ja tuo se julki

Ajattelen, että kaikki lähtee siitä, että itse kykenet tunnistamaan oman ainutlaatuisen asiantuntijuutesi ja ydinosaamisesi. Ole rehellinen, mutta heitä turha vaatimattomuus nurkkaan, kun pohdit kysymykseen ”Missä minä olen ainutlaatuisen hyvä ja mitä arvoa minä voisin hallitustyössä yhtiölle tuoda?” Kun olet löytänyt tähän vastauksen, älä pidä vakkaa peiton alla, vaan viesti osaamisestasi ja tuo sitä julki. Miten muuten me muut voisimme tietää ainutlaatuisista kyvyistäsi?

Verkostoidu!

Raadollista, mutta totta, aika harvaa meistä tullaan kotiovelta hallitustyöhön hakemaan. Sinun tehtäväksesi jää luoda itsellesi verkostoa, tutustua uusiin ihmisiin ja vielä kerran tutustua uusiin ihmisiin. Hallitustyötä ajatellen, kohderyhmänä potentiaalinen voisi olla omistajat, hallituksen puheenjohtajat, erilaiset nimitysvaliokuntien puheenjohtajat, monipuoliset hallitustyön verkostot, hallitusjäseniä etsivät suorahakuyhtiöt – siis ne ihmiset, jotka valitsevat ja päättävät hallitusvalinnoista tai muuten ovat hallitustyön äärellä aktiivisia. Todennäköisesti tälläisistä verkostoista voit löytää sen oikean oven!

Usko itseesi, ole rohkea

Kun etsit ensimmäistä hallituspaikkaasi, ja olet asiantuntijuudestasi löytänyt oman varmuutesi, usko itseesi ja ole rohkea! Ensimmäinen hallituspaikka todennäköisesti vaatii vielä enemmän uskoa, rohkeutta, omaa aktiivisuutta kuin ne seuraavat tulevat.. Voi olla hyvä ajatus osallistua myös hallitustyön koulutuksiin, esimerkiksi valtakunnallinen HHJ-koulutus antaa erinomaiset valmiudet hallitustyöhön ja saat myös osaamisen lisäämisen kautta itseluottamusta lisää. 

Ja lopulta harkitse!

Ja vielä viimeinen vinkki. Kun lopulta se ensimmäinen kysely hallitustyöhön tulee, muista pitää pää kylmänä ja harkita, onko juuri tämä minulle sopiva yhtiö. Hallitustyössä henkilökohtainen vastuu seuraa aina mukana, ja jo siksikin harkintaa on välttämätöntä tehdä. Vastuun lisäksi koen, että on hyvä varmistua myös hallitustyön tavoitteista, kulttuurista ja omasta roolistasi hallituksessa – kaikkien etu on, että tässäkin syntyy molemminpuolin erinomaisia valintoja ja sitä kautta rakennetaan aitoa lisäarvoa tuottavaa hallitustyötä! Sitä hallitustyö on parhaimmillaan!

Onnea ja menestystä matkaan!