Siirry suoraan sisältöön

Kuuntele, keskustele, kunnioita

Siinä meille jokaiselle hallitusammattilaiselle hyvä kolmen K:n nyrkkisääntö, joka ei pitäisi olla mahdotonta toteuttaa. Yritetään, opitaan ja ollaan parempia, yritäthän sinäkin?

Kuuntele

Hallitus on parhaimmillaan vuorovaikutusta, haastamista ja erilaisten mielipiteiden sekä näkemysten rikas alusta. Mutta sellaiseksi se tulee vain, jos osallistujat osaavat kuunnella toisiaan. Rauhassa, maltillisesti ja avoimin mielin, mitä toisella on sanottavaa, millainen hänen näkemyksensä ja kokemuksensa asiasta on? Ja nimenomaan kuunnella sekä ymmärtää kuulemansa, vaikka oma mielipide olisi tästä täysin poikkeava. Vinkki; älä puhu päälle, älä osoita kehon kielelläsi olevasi asiasta aivan eri mieltä. Ole aidosti utelias, avoin ja anna toiselle rauha puhua oma puheenvuoronsa loppuun.

Keskustele

Keskustelemalla vaikeatkin asiat selviävät, niin se vain on. Kun on malttanut kuunnella, on aika kertoa oma näkemyksensä. Hyvä lähtökohta on muistaa, että aina voi olla erimieltä, mutta asiansa voi esittää niin monella eri tavalla. Vinkki; Voisitko ajatella seuraavan kerran vastaavasi kollegan erilaiseen näkemykseen sanoilla ”Kiintoisa näkökulma! Enpä ole tullut ajatelleeksi..” sen sijaan, että oletkin hetki sulkemassa jyrkästi tämän erilaisen näkemyksen pois? Uteliaisuus ja avoimuus on hyvä piirre ja edesauttaa monessa asiassa kohti entistä parempaa päätöstä. 

Kunnioita

Tärkein säännöistä. Kunnioitus. Kuinka epämiellyttävä tai vaikea päätös onkaan syntymässä tai jo tapahtunut, kunnioitus toista ihmistä kohtaan auttaa kaikkia osapuolia vaikean asian käsittelyssä. En voi ymmärtää, että joudumme edelleen kuulemaan hallitusjäsenen ala-arvoisia kommentteja irtisanotusta toimitusjohtajasta, kollegasta, omistajista, kenestäkään. Kunnioittamalla sekä itseään että muita, pystymme muodostamaan missä tahansa ympäristössä paremman, empaattisemman ja merkityksellisemmän yhteisön. Myös hallituksessa. Kunnioitus on erilaisuuden hyväksyntää, arvostusta, empatiaa ja innostusta. Se on avoimuutta, välittämistä, läsnäoloa, huomioimista…. Ja mikä tärkeintä; kunnioitus ei perustu asemaan, valtaan saati pelkoon, se syntyy aidoista teoista.

Hallituksen jäsenelle nämä kolme Kta ovat kullanarvoisia myös siksi, että hallitus ja jokainen sen jäsen omalla tekemisellään jättää vahvan leiman myös koko yrityksen kulttuuriin. 

Mitä sinä, arvon hallituskollegani, tuot tullessasi, kun astut huoneeseen sisään?