Siirry suoraan sisältöön

Johtoryhmä ja hallitus. Yhdessä vai erikseen.

Hallitus ilman toimivaa ja kyvykästä toimitusjohtajaa, voidaan sanoa olevan melko turha kokoonpano. Osaava toimitusjohtaja arjen operatiivisessa toimittamisessa yhdessä johtoryhmän kanssa on yhtiön menestykselle kriittistä. Parhaat toimitusjohtajat ja johtoryhmät ovat operatiivisia, mutta myös strategisesti osaavia ja ymmärtävät yhtiötä ympäröivää todellisuutta.

Hallituksen ja toimitusjohtajan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus on ilahduttavan paljon esillä, sen merkitys on ymmärretty. Samaa ei voi sanoa hallituksen ja johtoryhmän välisestä yhteistyöstä. Mikä on sen merkitys yhtiön tulevaisuudelle ja ennenkaikkea, miksi tähän yhteistyöhön tulee panostaa?

Strateginen ote

Johtoryhmällä pitää olla hyvä strateginen ote ja ennenkaikkea yhteinen määritelty suunta sekä konkreettiset tavoitteet. Tästä syystä strategiset keskustelut yhdessä hallituksen kanssa on erittäin tärkeä osa yhtiön menestystä. Erilaiset näkemykset ja niistä rakentava, hyvä keskustelu todennäköisesti antaa niin hallitukselle kuin johtoryhmällekin paljon. Kunhan vain luomme hyvän keskustelevan ilmapiirin.

Ei vain tj.n kupla

Hallitus luottaa toimitusjohtajaan ja uskoo, että hän kertoo oikealliset ja relevantit asiat operatiivisesta arjesta. Silti hallituksen on terveellistä kutsua säännöllisesti kokouksiinsa myös johtoryhmän henkilöitä ja varmistaa, ettei sanoma tule aina vain toimitusjohtajasuppilon kautta. Yksilöt myös tuovat tullessaan omat näkemyksensä ja ajatuksensa. Johtoryhmän jäsenelle itselleen on  hallituksen eteen pääseminen todennäköisesti myös motivaation kannalta merkityksellinen asia, kunhan me hallituksessa pidämme siitä omalta osaltamme huolen.

Ei vain raportointia

Parhaimmillaan johtoryhmäläiset tulevat myös hakemaan hallitukselta sparrausta ja erilaisia näkemyksiä, joita voivat sitten omassa työssään hyödyntää. Johtoryhmän ja hallituksen välinen vuorovaikutus ei pitäisi milloinkaan olla vain raportointia yhteen suuntaan. Ollaan hallituksen jäseninä kiinnostuneita, sparrataan ja kiitetään. Näin toimimalla se näkyy ja vaikuttaa positiivisesti myös johtoryhmän työhön.

Osa seuraajasuunnittelua

Huolehtiva, vastuullinen hallitus on tietoinen johtoryhmän jäsenten kyvykkyyksistä ja myös mahdollisista puutteista. Vuorovaikutus ja yhteistyö on osa seuraajasuunnittelua.

Kunnioitus

Ja vielä pieni vinkki hallitukselle. Kun pyydätte mukaan johtoryhmän jäseniä hallituksen kokoukseen, sopikaa tälle kohtaamiselle etukäteen määritelty kellonaika, josta myös pidätte kiinni. Ei ole yhtiönkään edun mukaista antaa johtoryhmän odotella luvattua ”sisäänkutsua” tuntitolkulla. Arvostetaan toistemme aikaa ja pidetään sovituista kiinni.

Johtoryhmän ja hallituksen tiivis vuorovaikutus, yhdessä tiiminä toimiminen (kukin omalla roolillaan) edistävät yhtiön pitkän aikavälin menestystä ja kasvattavat näin omistaja-arvoa.