Aivan hurjan mielenkiintoinen tämä kolmikanta ”Omistajat-hallitus-toimiva johto”. Aikojen alussa, kun minäkin ”istuin” ensimmäisessä hallituksessa, oli työskentely juurikin niin, että toimitusjohtaja tuli alttarille kerran kuukaudessa kertomaan miten meni. Arvokkainta taisi olla se, että hallituksessa mukana olevat pääsivät ajantasalle, kärryille siitä, mikä se edellisen kuukauden tulos oli, mentiinkö päin seiniä vai onnistuttiinko. Tänä päivänä tuo aikakausi tuntuu kaukaiselta ja sallinnette sanoa, turhalta ajankäytöltä, silloin se oli kaiketi ihan normaalia hallitustyötä. Niin, ja syötiin niitä viinereitä.

Uskon, että meitä on muitakin toimitusjohtajia, jotka pohtivat, miten varmistaa omalta osaltaan, että hallitustyöskentely on laadukasta, eteenpäin vievää ja lisäarvoa tuottavaa. Että kukaan ei kokisi istuvansa turhaan. Miten johtoryhmätyöskentelyn tulee tukea tätä tavoitetta? Miten varmistetaan omistajien tahtotilan huomioiminen arjen valinnoissa? Kiitos aamun webinaarin ajatuksista erinomaiselle Virtual Activist kaksikolle Villelle ja Juholle. Oli session jälkeen kirjoitettava ja koottava omat ajatukset aiheesta, ehkä näistä on iloa sinullekin!

Johtoryhmä toimittaa tavoitteiden mukaisia tuloksia.

Johtoryhmän tulee olla se, joka on kiinni arjessa, tässä ja nyt. Toimiva johto toimittaa tavoitteiden mukaisia tuloksia. Tietenkin tulokset tehdään koko organisaation kanssa yhdessä, ei yksin. Toimitusjohtajana varmista: johtoryhmän kyvykkyydet, osaamiset ja vastuut. Toimitusjohtajana varmista, että arkea kuljettaa yhdessä sovitut tavoitteet sekä toimintasuunnitelmat. Toimitusjohtajana pidä johtoryhmän kokoukset tärkeinä työvälineinä varmistaa, että olette tässä ja nyt toimittamassa sitä mitä on tilattu. Toimitusjohtajana ole suoraselkäinen ja liputa ylös, kun toimitus on myöhästymässä tai peräti hukkumassa reitiltään.

Hallitus katsoo huomiseen

Hallituksen katse on huomisessa. Tehtävänä tukea ja auttaa toimivaa johtoa siinä, mitä johto ei ehdi, voi tai osaa tehdä. Hallitus tuottaa toimivalle johdolle lisäarvoa, tehtävänä ei ole piiskata, latistaa tai näpäytellä. Hallituksen tehtävänä on myös tasapainottaa omistaja, hallitus ja johto kokonaisuutta. Toimitusjohtajana varmista, että hallituksessa käsitellään toimivan johdon kannalta tärkeät asiat, että ne on hyvin valmistellut ja selkeästi esitettävässä muodossa. Toimitusjohtajana varmista omalta osaltasi, että ajankäyttö on huomisessa, ei eilisessä peräpeilin kautta. Fokusoi tavoitteeksi, että kokous on sinulle arvokas. Toimitusjohtajana varmista, että hallitus on käytettävissä myös kokousten välissä, nopea tiedonvaihtokanava ja avoin yhteys on erinomainen lisä.

Omistajat luovat mahdollisuudet

Omistajat luovat mahdollisuudet ja tuottavat arvoa. Toimitusjohtajana varmista, että olet ymmärtänyt omistajastrategian ja voit seistä sen takana.

Tästä kolmikannasta syntyy parhaimmillaan vahva symbioosi, jossa työskentely on antoisaa, innostavaa ja tuloksekasta. Se mahdollistaa yrityksen menestyksen.

Kirjoitin neljä vuotta sitten toimitusjohtajan paras päivä-artikkelin. Siinä on edelleen paljon ajankohtaisuutta ja totta!