”Ei kannata sisustaa, jos talo palaa!” on kasvuryhmässä opittu oivallus. Erittäin selkeä, jopa karu kielikuva priorisoinnin ja fokuksen merkityksestä, kolahti ainakin minuun!

Mitä tällä tarkoitetaan?

Minulle se tarkoittaa fokuksen säilyttämistä oikeissa asioissa oikeaan aikaan. Kuinka helppoa onkaan erehtyä puuhaamaan jotain aivan muuta, kuin sitä mitä todellisuudessa pitäisi tehdä täydellä raivolla ja 100%:lla energialla. Jos perusta ei ole kunnossa, on aivan turha hifistellä. Jos et tee sitä, mitä sinulta odotetaan, ei kaunistelut auta.

Pohdin tätä johtoryhmätyöskentelyn kautta;

 1. johtoryhmän tulee ymmärtää mitkä asiat ovat prio1 tehtäviä;
  • mikä ratkaisee meidän vallitsevan ongelman
  • mikä kasvattaa liikevaihtoa/kannattavuutta
  • mikä edesauttaa meitä onnistumaan tavoitteissamme
 2. johtoryhmän tulee keskittyä prio1 tehtäviin
  • tee ja toteuta, vaali ja vastuuta
  • voi hieroa ja hinkata, sitten kun on sen hifistelyn aika – harvemmin kauneuspisteitä on jaossa, jos raaka suorittaminen ei ole hallussa
 3. johtoryhmän tulee aikatauluttaa, vastuuttaa ja ennenkaikkea toteuttaa
 4. jokaisen on oltava oman tehtäväalueensa tasalla, mitä minulta odotetaan, mistä minä vastaan?
 5. Pitää kysyä, jos ei tiedä, jos ei osaa. Siksi johtoryhmä on ryhmä.

On inhmillistä seikkailla ja haaveilla, on inhimillistä erehtyä tekemään asioita, jotka eivät oikeasti ole prioriteetillä korkeita – ehkä niitä hetkittäin ihmismieli kaipaa. Mutta on äärettömän tärkeä kyetä palauttamaan itsensä takaisin siihen, missä se aito ongelma ja aito liiketoiminnan menestys on – siihen tarvitaan myös tiukkaa itsekuria!  Johtoryhmässä jokaiselle on tärkeää, että sovitut asiat tehdään, kuten on sovittu – toimeenpanokyky on puhetta merkityksellisempi. Yhteinen luottamus, yhteinen tietoisuus ja aktiivisuus lisääntyy vain toteuttamisen kautta. Siksi vastuunkanto ja ymmärrys omasta vastuusta on tärkeää – on turha sisustaa, jos talo palaa.